9 ting du aldri bør støvsuge, men sannsynligvis gjør

07/10/2023 16:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er ni ting du sannsynligvis støvsuger opp, men ikke bør.

For de fleste av oss er rengjøring et ork. Heldigvis finnes det støvsugere som får jobben gjort raskt. Men selv om disse maskinene vil få ut skitten på kort tid, er det visse ting du aldri bør støvsuge.

Hvis du gjør det, kan du ende opp med å skade maskinen eller enda verre, forårsake en potensiell fare. Og det siste du ønsker er å bruke unødvendige penger på en ny støvsuger.

Så før du griper den pålitelige støvsugeren for å takle rengjøringsoppgavene dine, unngå disse ni tingene du aldri bør støvsuge, men sannsynligvis gjøre. Det skriver Toms Guide.

1. Jord

Enten du har sølt litt jord på gulvet fra å transplantere en plante eller dratt skitt inn i entréen, bør du aldri bruke støvsugeren til å rydde opp.

Dette er fordi teksturen til jord og planteavfall lett kan tette et vakuum, og våt eller fuktig jord kan potensielt skade motoren. Det er alltid best å bruke en kost for å feie opp skitt eller jord og deretter tørke av med en fuktig klut.

2. Aske fra peisen

Aske kan være søppel, men den bør aldri støvsuges. Partiklene er så fine at de bare vil blåses ut av maskinen og tilbake til luften du puster inn - og fullstendig overvinner formålet med rengjøring!

Dessuten vil støvet fra tømming av beholderen sannsynligvis bety at du må investere i en luftrenser. I stedet anbefaler eksperter at du bruker en askespade for å øse den opp i en metallsøppelbøtte.

Dette skal hindre aske i å fly rundt i rommet og spare deg for mye trøbbel.

3. Byggeavfall

Er du nettopp ferdig med et oppussingsprosjekt, bør du aldri støvsuge fine partikler som pussstøv, slipestøv, tørket puss og annet byggeavfall i store mengder.

Disse kan også påvirke ytelsen til støvsugeren og potensielt føre til at motoren brenner ut. Som med aske, kan disse fine partiklene også ende opp med å slippe ut i luften igjen, noe som gjør det ubehagelig å puste.

Fei alltid opp byggeavfall med en kost og feiebrett før du tømmer det i en forseglet søppelkasse.

4. Papirstrimler

Enten du rydder opp eller jobber med kunst- og håndverksprosjekter, bør du aldri støvsuge hauger med papirstrimler. Store klumper kan tette til maskinen og potensielt skade eller brenne ut motoren.

I dette tilfellet er det langt bedre å ta opp papiret med hendene eller bruke en kost for å raskt feie det opp.

5. Knust glass

Vi har alle ved et uhell knust et glass på et eller annet tidspunkt. Og når det er små biter på gulvet som vi ikke kan se, kan det være fristende å ta frem støvsugeren for å håndtere det.

Dette er imidlertid det verste du kan gjøre! De skarpe bitene kan skade eller til og med punktere støvsugerens indre mekanisme.

Når du rydder opp knust glass, bruk alltid en kost til å feie det opp i en feiebrett før du forsiktig tømmer det i søppelbøtta.

6. Fuktig skitt

En annen ting vi pleier å støvsuge opp er flytende eller fuktig skitt. Enten det er vann, kaffegrut eller noe annet, bør du aldri bruke en støvsuger til å suge det opp. For det første skal væske og elektrisitet - som du vet - ikke blandes, og for det andre kan fuktig smuss stoppe støvsugeren avhengig av størrelsen og skade motoren.

I tillegg kan eventuelle fuktige rester i posen eller beholderen føre til muggdannelse på lang sikt. I stedet kan du bruke en mopp og bøtte eller en våtstøvsuger for å fjerne den.

7. Klissete ting

Som fruktig skitt, kan klebrige ting være en skikkelig smerte å rengjøre. Vanlige ting som lim, lim eller til og med honning eller andre matvarer vil tette støvsugeren og feste seg til enhver del av støvsugeren, inkludert børsterullen.

Dette vil ikke bare påvirke støvsugerens evne til å fungere ordentlig, men vil sannsynligvis etterlate et langt verre rot på gulvet for å rydde opp. Bruk alltid en mopp og bøtte for å rydde opp klebrig materiale eller en fuktig mikrofiberklut for mindre områder.

8. Klumper av hår

Selv om de beste støvsugerne er laget for å plukke opp hårstrå, er de ikke så flinke til å plukke opp store hauger med hår på en gang. Klumper av kjæledyrhår (eller en hårklipp!) kan lett tette vakuumet, mens lange hårstrå kan vikle seg rundt børsterullen.

Selv om det finnes kraftige støvsugere som Dyson som er designet med en anti-flokebørste, er det fortsatt langt tryggere å ta tak i en støvbrett og en kost for å feie opp hauger med hår.

Har du kjæledyr, kan det imidlertid være en god idé å investere i en av de beste robotstøvsugerne.

9. Legoklosser og små leker

Alle med små barn eller barn på besøk har nok møtt de fryktede legoklossene over hele gulvet. Problemet er at når leker som disse eller andre små gjenstander suges opp av støvsugeren din, kan de lett skade maskinen. For ikke å snakke om den høye, raslende lyden de lager når de blir sugd opp!

Det samme gjelder mynter som ligger rundt omkring på gulvet. Disse kan også forårsake blokkeringer eller riper på motoren.

Plukk alltid lego, leker eller mynter med hendene, eller enda bedre, få barna til å hjelpe til med denne "morsomme" oppgaven!

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.