Advarer: Kaffe gjør stadig flere syke

07/02/2024 17:00

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
For mer enn to tredjedeler av nordmenn er kaffe en vanlig del av hverdagen.

Den bitre, velduftende, forfriskende drikken er for mange både en livsstil og et vanlig morgenritual.

Globalt drikker vi opptil tre milliarder kopper kaffe om dagen. Men kaffeproduksjonen er blitt en problematisk affære med syke mennesker og dyr på samvittigheten.

De siste årene har kaffeplanten opplevd flere og flere angrep fra insekter, bakterier og sopp som følge av at kaffe har blitt dyrket mer som monokultur siden 1990-tallet og muligens forverret av klimaendringer.

Spesielt på de store kaffeplantasjene har dette ført til et høyere forbruk av plantevernmidler, som er bøndenes fremste våpen mot de uønskede gjestene.

I Brasil, som både er verdens største kaffeprodusent og verdens største forbruker av plantevernmidler, har bruken av kjemiske plantevernmidler i landbruket økt med 190 prosent på ett tiår. Beregninger viser at rundt 38 millioner kilo plantevernmidler trolig brukes årlig i brasiliansk kaffeproduksjon.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemelding.

Siden 2019 er 475 nye plantevernmidler godkjent i Brasil. Mer enn en tredjedel av dem er ikke godkjent i EU på grunn av deres toksisitet.

– Problemet er at det er flere og flere rapporter om forurensning av plantevernmidler i grunnvann og økosystemer og skadelige effekter hos dyr og mennesker i områder der kaffe dyrkes – alt fra hudlidelser og luftveisproblemer til høyt blodtrykk, organskader, kreft og hjerte- og karsykdommer. Alt dette ser ut til å være direkte knyttet til bruk av plantevernmidler i kaffeproduksjonen, sier Athina Koutouleas, stipendiat ved Institutt for geofag og naturforvaltning, og fortsetter:

– Hvis vi fortsatt skal kunne nyte morgenkaffen vår i fremtiden, må vi slutte å produsere kaffe som om morgendagen ikke eksisterte. Plantevernmidler er effektive mot og plantesykdommer og kan umiddelbart gi kaffebøndene høy avkastning, men i lengden skyter du deg selv i foten ved å ødelegge miljø og helse, sier Athina Koutouleas.

Ulike strategier

Forskerne peker på ulike strategier som bærekraftige alternativer til tradisjonelle kjemikalier. En av dem er dyrkbar skogbruk. Dette betyr dyrking av avlinger og trær på samme land. Og den metoden ville faktisk bringe dyrkingen tilbake til de opprinnelige "røttene" til kaffeplanten.

I tillegg peker forskerne på mer bruk av biologisk kontroll, der i stedet for kjemiske sprøytemidler introduseres bakterier, sopp og insekter i felt, som er naturlige fiender av de skadelige organismene.

Den tredje mulige strategien, fremhever forskerne, er en ny genomisk teknikk kalt RNA-interferens, hvor RNA-molekyler sprøytes på avlingen, som deretter slår av vitale gener i som angriper den. En av de store fordelene med teknikken er at du bare treffer og stoffet forlater raskt miljøet. Denne teknikken har blitt testet på en rekke avlinger, men ennå ikke på kaffe.

Problembarna er storbøndene

Mellom 70 og 95% av alle verdens kaffebønder er småbønder med mindre enn fem hektar land. De aller fleste av dem bruker ikke plantevernmidler og bruker allerede dyrkbart skogbruk i en eller annen grad.

De resterende er storbønder, vanligvis funnet i Brasil og Vietnam, som står for en uforholdsmessig andel av den globale produksjonen. De er «problemet», sier Athina Koutouleas