Når sommersola melder sin ankomst og gradestokken kryper oppover, er det mange som graver fram solkremen fra fjoråret. Men ifølge Apotek 1 er det god grunn til å tenke seg om før du smører deg inn med gammel solkrem.
En fersk undersøkelse fra Ipsos viser at 67 prosent av befolkningen bruker fjorårets solkrem, selv om 9 av 10 faktisk vet at solkrem har en utløpsdato. Kvinner er flinkest – 95 prosent kjenner til datomerkingen – mens 2 av 10 menn ikke er klar over dette i det hele tatt.
Gammel solkrem gir dårligere beskyttelse
Solkrem har nemlig begrenset holdbarhet etter åpning, vanligvis rundt 12 måneder. Dette markeres med et lite symbol på emballasjen: en åpen krukke med et tall og en "M", for eksempel "12M" for 12 måneder. Etter dette kan solkremen miste sin beskyttende effekt.
Hvis solkremen har blitt utsatt for varme, direkte sollys eller luft over tid, forringes innholdet. Da risikerer du å tro at du er beskyttet – mens du i realiteten er mer utsatt for solbrenthet og hudskader. Solkremer er ferskvare, og fungerer best når de er ferske og oppbevart riktig.
Tegn på at solkremen er ødelagt
Du bør være spesielt oppmerksom på følgende:
Konsistens: Kremen skal være jevn. Hvis den har klumper, har skilt seg eller ser vannaktig ut, er den ikke lenger brukbar.
Farge: Endret farge kan tyde på at kremen er ødelagt.
Lukt: En harsk eller uvanlig lukt indikerer at fettstoffene i solkremen er brutt ned, og den bør kastes.
Selv om solkremen ser fin ut, kan den ha mistet sin UV-beskyttelse. Skal du på ferie, eller vet du at huden din er ekstra utsatt, er det tryggest å kjøpe ny solkrem.
Hvordan oppbevare solkremen riktig
For å få best mulig holdbarhet og beskyttelse, anbefaler Apotek 1 følgende:
Oppbevar solkremen på et kjølig, mørkt sted – gjerne i et skap innendørs.
Unngå å la den ligge i bilen eller i solen på stranden.
Ta med deg solkremen i vesken eller sekken, og legg den i skyggen når du er ute.
Ikke dropp solkremen
Til tross for enkelte debatter i media der enkelte mener man kan droppe solkrem, understreker ekspertene viktigheten av beskyttelse. Norge er blant landene med høyest forekomst av hudkreft, og solkrem med høy faktor kombinert med solpauser i skyggen er det beste for å beskytte huden.