En skål med sprø, friske blader og litt syrlig vinaigrette høres ut som et perfekt og enkelt måltid. Men selv det enkleste kjøkkenøyeblikk kan ende i skuffelse hvis man tar snarveier.
Ifølge Tasting Table bør du aldri helle vinaigrette eller dressing rett på toppen av salaten – i hvert fall ikke hvis du vil ha en frisk, sprø og balansert salat.
Det forklarer den kjente kokken Bobby Flay, som mener mange ødelegger salaten sin helt uten å vite det.
I et intervju med Bon Appétit sier han rett ut at dette kan “ødelegge grønnsakene”.
Slik unngår du bløt salat og overflødig dressing
Når du heller dressingen direkte over grønnsakene, blir det fort for mye fukt og olje – og da mister bladene både spenst og smak.
I stedet anbefaler Flay å helle dressingen langs kanten av bollen. Deretter skal du bruke hendene til å forsiktig vende grønnsakene inn i dressingen.
Det gir jevn fordeling, bedre kontroll og en salat som både smaker og ser bedre ut.
Dressing skal fremheve – ikke drukne smaken
Poenget med en god vinaigrette er å løfte frem smakene, ikke skjule dem. Derfor bør du velge dressing ut fra hvilke grønnsaker du bruker.
For eksempel tåler robust grønnkål en sterk miso-dressing, mens ruccola passer perfekt med noe sitrusbasert.
Og før du i det hele tatt begynner å blande: Husk å vaske og tørke salatbladene godt, og gjerne krydre dem med litt salt og pepper først – det “drar frem smaken”, sier Flay.
Lag salat som faktisk frister
Neste gang du lager salat, ikke bare hell dressingen over og håp på det beste.
Med Bobby Flays enkle triks kan du få mer smak, bedre tekstur og mindre matsvinn. En god salat starter i bollen – ikke på toppen.