Animalsk VS plantebasert kjøtt: Hva anbefaler forskningen?

29/05/2025 17:00

Sofie

LIVSSTIL
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Hemmeligheten bak et langt liv kan ligge på tallerkenen din, ifølge forskning.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Forskning viser at kosthold spiller en større rolle for levetid enn mange tror.

Hva sier forskningen?

  • En internasjonal studie fra University of Sydney undersøkte 101 land.

  • Målet: Å finne ut hvilken type protein – plantebasert eller animalsk – som er best for et lengre liv

  • Data fra 1961 til 2018 ble analysert

  • Fokuser på hvilke proteinkilder som er mest tilgjengelige for befolkningen

Planteprotein i stedet for kjøtt

  • Studier viser at land med høyt inntak av plantebaserte kosthold har lengre levetid

  • Eksempler: kikerter, linser, tofu, osv.

  • Motsatt ses kortere levetid i land med høyere forbruk av rødt og bearbeidet kjøtt.

Ekspertenes vurdering

  • Morten Scheibye-Knudsen (KU): Kaller det «et godt studium»

  • Fremhever at resultatene er i samsvar med tidligere forskning

  • Studien er bemerkelsesverdig på grunn av: dens omfang og detaljrikdom

Hva med kosthold?

  • Ny studie fra Københavns Universitet i samarbeid med Harvard og Montreal viser:

  • Et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, belgfrukter og sunt fett fremmer sunn aldring

  • AHEI-kostholdsplan (utviklet ved Harvard): Inneholder ikke rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt eller sukkerholdige drikker

Bearbeidet kjøtt er problemet

  • Studie bekrefter: Bearbeidet kjøtt (som pølser og bacon) er verst

  • Rødt kjøtt rangerer lavt på helseskalaen

  • Støtter Fødevaredirektoratets anbefalinger om mindre kjøtt og mer planter

En nyanse: Barn og animalsk protein

  • For barn under 5 år har animalsk protein (kjøtt, meieriprodukter, egg) en gunstig effekt

  • Senker spedbarnsdødeligheten

  • Hos voksne: Plantebaserte proteiner gir de beste helsefordelene

Er alt animalsk protein skadelig?

  • Nei – fisk skiller seg ut som et sunt animalsk produkt

  • Fisk bør ikke unngås selv om du ønsker å spise sunnere.

  • Morten Scheibye-Knudsen: «Fisk er et godt valg hvis du ikke vil være vegetarianer»