Våren er høysesong for påskeliljer – både i hager, krukker og blomsterbed. Men hva gjør du når de vakre, gule blomstene har sagt takk for seg? Mange kaster seg over saksa og vil rydde opp i det visne, men det kan straffe seg neste vår.
Det skriver det tyske nettstedet Mein Schöner Garten – og flere norske hageeksperter er enige.
Bladene til påskeliljen spiller nemlig en viktig rolle, selv etter at blomstringen er over. De fungerer som en energifabrikk som sender næring ned til løken under jorda. Hvis du fjerner bladene for tidlig, mister løken sjansen til å hente nok energi – og neste vår kan blomstringen utebli eller bli langt svakere enn du håpet på.
Dette bør du klippe bort
Men noe bør du likevel fjerne: nemlig selve blomsten – eller restene av den. Når du klipper av de visne blomstene, slipper planten å bruke energi på å produsere frø. Den energien kan i stedet lagres i løken og bidra til en sterkere blomstring neste sesong.
Et godt tidspunkt for å fjerne bladene er først når de har visnet helt ned og blitt gule. Det kan ta noen uker, så her gjelder det å være tålmodig.
Gi påskeliljene litt ekstra kjærlighet
Etter blomstring er det lurt å gi påskeliljene en boost. En flytende gjødsel som løses opp i vann fungerer godt, og gir løken ekstra næring før den går i dvale.
Hvis du opplever at påskeliljene blomstrer dårligere enn før, kan det være fordi løkene står for tett. Grav dem forsiktig opp, del dem, og plant dem på nytt med litt bedre avstand. Det gir mer luft, plass og tilgang på næringsstoffer.
Potteplante? Ikke kast dem!
Har du hatt påskeliljer i potte i påska, trenger du ikke kaste dem når de visner. Grav dem ned i hagen! Plant dem dobbelt så dypt som løkens størrelse, og vann godt. Da har du en god sjanse til å få glede av dem også neste vår.
Så neste gang du står med saksa i hånden og ser på en haug med visne blader – husk at det gule kaoset du ser, faktisk er neste års blomstring i arbeid.