Barnelege: "Barn får alt for lite i seg"

31/10/2024 22:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Alt for mange foreldre gjør dette feil.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Barnelege forteller at hun selv aldri kokte en eneste smokk for sine barn. Når barn blir rundt fire måneder, begynner de ofte å føre hånden til munnen. Egne fingre og tær blir favoritter, men hva skal foreldrene gjøre da? Bør de holde barnas hender ekstra rene?

Her kan foreldre slappe mer av, mener barnelege Bente Kvenshagen: "Generelt får norske barn altfor lite bakterier i seg, ikke for mye. Når barna begynner å putte fingrene i munnen, utvikler immunforsvaret seg til å håndtere både virus, bakterier og annet," skriver hun nylig på Instagram.

Sunt med bakterier
Kvenshagen forteller at hun aldri kokte smokker da hun hadde småbarn – de ble bare skylt i rent vann. "Mange foreldre renser smokker som har falt på gulvet ved å suge på dem selv. Det kan være lurt fra et tarmflorasynspunkt, da barnet får overført foreldrenes munnhuleflora, noe som kan bidra til å utvikle barnets egen tarmflora."

"Mangfold av bakterier er helsefremmende, viser studier. Folk flest er for redde for litt skitt. Det er sunt! For friske barn og voksne," legger hun til.

foto: Shutterstock

Immunolog og seniorforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo støtter Kvenshagens syn: "For mye renslighet kan øke sannsynligheten for at barn utvikler allergier. Litt skitt vil i hvert fall ikke være skadelig." Det skriver KK.

Grødeland påpeker også at mange bakterier og virus florerer for tiden, og for friske barn og voksne er det viktigste å få nok søvn, passe på treningen og spise variert. "Disse tiltakene trener ikke immunsystemet spesifikt, men gir oss et godt grunnlag for å holde oss friske."

Følg vaksinerådene
Når vi blir smittet av virus eller bakterier, trenes immunsystemet til å møte tilsvarende infeksjoner bedre neste gang, forklarer Grødeland. "De virusene og bakteriene som kan gi alvorlig sykdom har vi vaksiner mot, så jeg anbefaler alle å følge vaksinerådene fra Folkehelseinstituttet (FHI). For barn innebærer dette barnevaksinasjonsprogrammet, mens voksne under 65 år bør huske en boosterdose mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert tiende år."

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.