Brannmann slår alarm: Derfor bør du aldri bruke håndsprit i bilen

Foto: Shutterstock.com

En brannmann advarer om bruk av håndsprit i bilen – og forklarer hvorfor det kan ende fatalt.

På høyden av pandemien brukte National Board of Health mye energi på å understreke viktigheten av håndsprit. For en tid skulle annonsene rett og slett ikke overses.

Les også

Sånn oppholder du deg riktig i solen

Basert på dette har det blitt en vane for mange å bruke håndsprit. Det er en effektiv måte å drepe viruset på, og bør derfor være en trofast væpner som alltid er i lommen eller vesken når du er ute i offentligheten.

Ved å ha en liten flaske håndsprit med deg overalt, er det lett å desinfisere hendene dine hvis du har vært i kontakt med noe.

Selv om det er viktig å bruke håndsprit, er det ikke overalt at hånddesinfeksjonsmiddel er en god idé. Det må utvises spesiell forsiktighet ved bruk i nærheten av grillen eller i bilen.

Det forteller innsatsleder og branninspektør Jan Olsson i et intervju med Sveriges Radio.

I dette intervjuet advarer han om at man bør være forsiktig med bruk av håndsprit på disse stedene. Hvis du ikke er det, kan det ende dødelig i verste fall.

"Håndsprit bør betraktes som et svært brannfarlig produkt. Det er en sprit som er opptil 70 prosent, og uansett hvordan du håndterer den, må du være forsiktig hvis du er nær ild eller i kontakt med statisk elektrisitet," sier Olsson til Sveriges Radio.

Det faktum at du må være veldig forsiktig med å bruke håndsprit i bilen er noe som få mennesker er klar over. Derfor er det også spesielt bilister, som Jan Olsson sender en advarsel til.

– Rådet er å sørge for at hendene er helt tørre før du setter deg i bilen. Man skal ikke sitte og spraye alkohol på hendene i bilen, sier han.

Et annet råd fra Jan Olsson er at du bør ha håndsprit i en flaske med skruehett, i stedet for en flaske for å pumpe den ut av.

– Det er mange som har disse pumpeflaskene. Hvis den utsettes for høyere varme, får den et trykk, og da er det ikke sikkert at denne pumpen holder tett. Du vil ikke ha spritrøyk ut, for det er røyken som brenner. Ikke alkoholen i seg selv, men det som fordamper, sier han til Sveriges Radio.

Les også

Bilforhandler avslører: Sånn bruke knappen riktig