Bunadbruken på UNESCO-liste

01/12/2024 18:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Norges Husflidslag / Noregs Ungdomslag
foto: Norges Husflidslag / Noregs Ungdomslag
Bunadbruk, tradisjonshåndverk og sosial praksis i Norge er nå skrevet inn på UNESCOs liste over menneskehetens immaterielle kulturarv.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Norge er et av få land i verden med en så omfattende og folkelig drakttradisjon. Det skriver Norges Husflidslag i en pressemelding.

Dette anerkjenner bunadens rolle som symbol på identitet, tilhørighet og tradisjon. Ifølge Norges Husflidslag og Noregs Ungdomslag er det både måten bunaden brukes på, og det tradisjonelle håndverket bak den, som har sikret plass på UNESCOs liste over levende kulturarv.

I dag finnes det over 450 ulike varianter av bunader i Norge. Bunaden er ikke bare et klesplagg, men et uttrykk for lokal og regional tilhørighet. Den bærer med seg personlige historier og familietradisjoner, spesielt når den er sydd og brodert av familiemedlemmer og går i arv gjennom generasjoner. Dette inkluderer også kunnskapen om påkledning og ritualer knyttet til bruken.

Et symbol på identitet og tradisjon
Bunaden brukes av folk i alle aldre, uansett kjønn, bosted eller sosial status. Over 70 prosent av norske kvinner og omtrent 20 prosent av menn har minst én bunad. Den brukes ved feiringer og høytider som 17. mai, dåp, konfirmasjon, bryllup og jubileer, men også ved begravelser. I tillegg spiller den en viktig rolle i folkedans- og folkemusikkmiljøer.

– Det internasjonale samfunnet anerkjenner med denne innskrivingen bunadbruk og tekstilhåndverk i Norge som viktig levende kulturarv, som bør sikres for framtidige generasjoner, sier Ellen Krageberg, direktør i Norges Husflidslag.

Lang prosess og bredt samarbeid
Innskrivingen på UNESCOs liste er resultatet av over sju års arbeid. Det bygger på et omfattende samarbeid mellom flere organisasjoner, inkludert Norges Husflidslag, Noregs Ungdomslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Norsk folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon. Søknaden er basert på deres erfaringer, innspill fra fagpersoner, håndverkere og bunadbrukere, og ble sendt på vegne av den norske stat.

Faktaboks

UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv
Vedtat i 2003, og Norge sluttet seg til avtalen i 2007. Immateriell kulturarv er levende tradisjoner og kunnskap som overføres mellom mennesker. Disse tradisjonene gir identitet og tilhørighet til både nasjoner, lokalmiljøer og enkeltpersoner.

Norge på UNESCOs lister:
Norge har nå seks oppføringer på listen over immateriell kulturarv:

  • Den nordiske klinkbåttradisjonen

  • Oselvarverkstaden

  • Stevkunst, dans og folkemusikk fra Setesdal

  • Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider

  • Svensk-norsk seterkultur

  • Bunadbruk i Norge, tradisjonshåndverk og sosial praksis

I tillegg har Norge åtte steder på UNESCOs verdensarvliste, inkludert Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke og Vestnorsk fjordlandskap.

Læs også:

Dette er de 5 verste strømtyvene hjemme Pass på at du ikke lar de verste strømtyvene i hjemmet tappe deg for penger.
Hemmeligheten bak en saftig og smakfull sjokoladekake: Dette utgjør forskjellen En saftig sjokoladekake trenger egentlig ikke mye for å oppnå den perfekte konsistensen. Det handler om de riktige ingrediensene under baking.