«Den giftige skjønnheten» sprer seg: Kan ødelegge hud i årevis

10/08/2023 17:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vær oppmerksom når du er ute og går!

Ingenting fremstår som så fantastisk som det norske sommerlandskapet, når blomster og planter folder seg ut og hele landskapet fylles av liv.

Det er imidlertid avgjørende å være oppmerksom under en vandring i den norske naturen, siden det skjuler seg giftige overraskelser.

De fleste av oss er godt klar over at brennesle bør holdes i sjakk, men har du også kjent igjen utseendet til kjempebjørnekjeksen?

Hvis du ikke har det, er det på tide å tilegne seg denne kunnskapen, siden det ikke er uten grunn at den bærer kallenavnet "den giftige skjønnheten".

Uten tvil er skjønnheten imponerende, dessverre er det en plante som vi helst vil være foruten.

Kjempebjørnekjeksen er en invasiv art, og den har de siste tiårene spredt seg raskt i naturen.

Faktisk er det den eneste invasive planten i Danmark som er underlagt direkte lovgivning. Kommuner kan pålegge eiere eller brukere av områder hvor kjempebjørnekjeks trives om å kontrollere anlegget. Hvis denne plikten utføres, er det avgjørende å ta nødvendige forholdsregler.

Kan skade huden din

I følge det danske miljødirektoratet bør kontakt med planten unngås, siden juicen gjør huden ekstremt følsom for sollys.

Eksponering for sollys etter kontakt med saften kan forårsake alvorlige brannskader, og følsomheten kan vedvare i årevis. Smerten fra kontakt med plantesaft merkes ikke umiddelbart, derfor bør man være spesielt oppmerksom og dekke huden forsiktig når man er i nærkontakt med gigantisk bjørnekjeks

Skulle hud komme i kontakt med plantesaften, anbefales det å skylle området grundig med såpe og vann innen 20 minutter. I tillegg bør huden beskyttes mot sollys i minst 48 timer. Ved alvorlige brannskader bør du kontakte lege.