Den lure metoden som gjør burgeren din bedre for klimaet — uten at du merker det

10/06/2025 23:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Du kan spise burger med bedre samvittighet. Hemmeligheten? Den får du her.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Vi vet det egentlig godt: Verden må kutte drastisk ned på kjøttforbruket for å nå klimamålene. Men samtidig spiser folk fortsatt mer kjøtt enn noensinne.

Så hva gjør man når folk ikke vil slutte med kjøtt? Man sniker inn grønnsakene i kjøttet. Bokstavelig talt. Det skriver Popular Science.

Burger + grønnsaker = bedre for klimaet
Ny forskning viser at mange kjøttelskere faktisk foretrekker såkalte "blandede proteiner": burgere og pølser som består av rundt 30 % grønnsaker. Ikke bare smaker de godt — det gir også et stort klimakutt.

Hvis alle amerikanere byttet ut 30 % av kjøttet i sine årlige burgere, ville utslippsreduksjonen tilsvare å fjerne alle biler i San Diego County.

Det er nemlig ikke smaken som hindrer folk i å spise mindre kjøtt, men vaner. Når grønnsaker blandes inn i kjøttet på riktig måte, merker man det knapt — bortsett fra at smaken blir saftigere og litt mer spennende.

Kyllingnuggets med blomkål – en suksess
Bak forskningen står Nectar, som har testet smaken av slike blandede produkter på over 1.200 kjøttspisere. Resultatet? Produkter som Perdue PLUS Chicken Nuggets (med blomkål og kikerter) og Fable Shiitake Infusion Burger slo ut vanlige kjøttprodukter på smak!

Andre, som den populære 50/50 Burger, oppnådde "smakslikhet" — altså like godt likt som en ren kjøttburger.

Ikke nytt – men nå med bærekraft som bonus
Å blande grønnsaker i kjøtt er ingen ny idé. Hvem har vel ikke spist kjøttkaker med løk og brødrasp, eller burger med sopp? Det nye er at dette nå løftes frem som en bærekraftsstrategi — uten at produsentene nødvendigvis roper det ut.

Perdue markedsfører for eksempel sine blandede nuggets som "sunnere for barn" — ikke som et klimavennlig valg. Men effekten er der likevel.

Ifølge FN står matproduksjon for en tredjedel av verdens klimagassutslipp — og kjøtt er verstingen.

En vei inn for kjøttelskere
Selv om det mest klimavennlige er å droppe kjøtt helt, er det ikke realistisk for alle. Her kan blandede produkter være et smart mellomsteg — litt som hybridbilen på vei mot elbil.

Som Tim Dale fra Food System Innovations sier:

"Den bærekraftige løsningen må også være den mest smakfulle."

Og så langt ser det ut til at kjøttspiserne er enige.