Den lytter til alt du sier: Hvordan stoppe telefonen fra å overvåke deg

04/09/2023 16:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Føler du også at telefonen vet mer om deg enn den burde?

Hvis tanken på samtalene dine om bleking av tenner eller den siste gin-smaken som plutselig materialiserer seg som innlegg eller annonser på sosiale medieplattformer, bekymrer deg, er du ikke alene om den følelsen.

Smarttelefonbrukere har lenge uttrykt misnøye med å føle seg overvåket, men sosiale medieplattformer som Facebook og Instagram har alltid nektet for å delta i avlytting.

Forskning fra NordVPN indikerer imidlertid at selskaper utnytter en form for dataovervåking kalt "ultrasonisk sporing på tvers av enheter".

De fanger opp bakgrunnsstøy og presenterer skreddersydde annonser, noe som selvfølgelig gir inntekter til annonsørene.

En utspekulert metode

I følge NordVPN kan denne typen sporingsmetode bruke ultralydsignaler, kjent som 'audio beacons', som mennesker ikke kan oppfatte med det blotte øret.

Disse signalene brukes til å "koble alle dine eide enheter sammen for å spore din oppførsel og plassering". Disse høyfrekvente signalene er utenfor vår hørsel og kan dermed skjules i TV-reklamer eller nettvideoer.

Når enhetens mikrofon fanger opp disse signalene, lar den annonsører finne ut hva du nylig har sett eller snakket om.

NordVPNs forskning fant at nesten halvparten av de engelske respondentene (45 prosent) hevdet å ha sett annonser på telefonene sine kort tid etter å ha diskutert emner eller sett relatert innhold på TV, uten noen gang å ha gjort et søk selv.

Slik beskytter du deg selv

I følge Adrianus Warmenhoven fra NordVPN: "For å redusere risikoen for at smarttelefonen din avlytter deg, kan du tilbakekalle de unødvendige tillatelsene du har gitt til apper."

For å endre apptillatelser, naviger til "Innstillinger" på telefonen og se etter en "Personvern"-del. Her kan du se hvilke apper som har tilgang til mikrofonen din og fjerne denne tilgangen om nødvendig.

Alternativt kan du bruke en sikker nettleser som Brave, Tor eller DuckDuckGo, eller bruke en VPN som krypterer all din online aktivitet.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.