Når det gjelder å få mest mulig ut av maten din, er én pluss én noen ganger lik tre. Det er kraften til såkalt «næring synergi». Det er et konsept som både leger og ernæringsfysiologer anbefaler at alle er kjent med.
«Kort sagt, visse matvarer fungerer bedre sammen som en duo enn alene», forklarer ekspert Jess DeGore, ifølge mediehuset Goo Housekeeping.
«Når de kombineres, forbedrer de kroppens evne til å absorbere og utnytte spesifikke næringsstoffer, slik at du får mest mulig utbytte. Dette kan støtte alt fra immunforsvar og energi til fordøyelse og mer.»
Å bruke denne strategien bevisst er en effektiv måte å gjøre måltidene dine sunnere på.
«Folk spør ofte hvilket næringsstoff som er viktigst for helsen, men det handler egentlig om å spise et variert kosthold med fullverdige matvarer», sier Caitlin Self, som står bak bloggen Frugal Nutrition.
«Det morsomme er at det finnes mange dynamiske matkombinasjoner du kan legge til i kostholdet ditt.»
Egg + Bær
Visste du at det å kombinere kostfiber med kolesterolholdig mat er gunstig for hjertet?
«Løselig fiber blir til et geléaktig stoff i fordøyelsessystemet som binder kolesterol og hindrer det i å bli absorbert i blodet», forklarer Caitlin Self.
«Med andre ord, kroppen er bedre i stand til å fordøye kolesterol når fiber er til stede, og det bidrar til å «fjerne» overskuddet. Derfor er egg, som inneholder kolesterol, og bær, som er rike på fiber, en perfekt match.»
Andre fiberrike matvarer som også passer godt sammen med egg er:
Epler
Pærer
Bønner
Avokado
Fullkorn
Egg + Rå grønnsaker
Du kan også få en god boost ved å spise egg med rå grønnsaker, men ikke alle grønnsaker er like gode valg for dette.
En studie fant at det å spise tre hele egg med en blandet salat økte opptaket av karotenoider (en type plantebasert antioksidant med betennelsesdempende egenskaper) opptil åtte ganger mer enn å spise salaten alene.
Tips: Ha hardkokte egg klare i kjøleskapet, slik at du enkelt kan kombinere dem med rå grønnsaker og nyte denne kraftfulle kombinasjonen.