Katter har lenge hatt en mystisk plass i historien – elsket av noen, fryktet av andre. Men hvordan ble egentlig dette selvstendige og mytiske dyret en del av menneskets hverdag?
Ifølge en artikkel fra LADbible er det nå avslørt hvorfor mennesker begynte å holde katter – og det har lite å gjøre med kos, klør og mjau.
En ny studie peker mot en mørkere fortid, der kattene hadde en svært annerledes rolle i samfunnet enn i dag.
Det startet ikke med kjærlighet
Tidligere har forskere trodd at kattehold startet for rundt 9000 år siden, da nordafrikanske villkatter begynte å jakte mus på jordene våre.
Man tenkte at både mennesker og katter tjente på det, og at temmingen dermed kom naturlig. Men den forklaringen holder ikke helt vann lenger.
Nye funn, ledet av Dr. Sean Doherty ved University of Exeter, peker i en annen retning: kattene ble faktisk temmet i Egypt først rundt år 1000 f.Kr.
Og årsaken? Ikke kos – men religion.
Kattene ble ofret til gudene
I oldtidens Egypt ble katter sett på som hellige dyr, spesielt knyttet til gudinnen Bastet.
De ble avlet i milliontall – ikke for å være kjæledyr, men for å bli ofret. Ved templer dedikert til Bastet har arkeologene funnet enorme mengder mumifiserte katter.
Mange ble sendt til Europa senere, hvor de bokstavelig talt ble brukt som gjødsel.
Med så mye avl ble det etter hvert vanlig å velge ut de mest håndterbare kattene – og slik ble huskatten til. Ironisk nok var det altså religiøse ritualer og masseslakting som gjorde katten tam.
En pus med blodig fortid
Selv om katten i dag er et av verdens mest populære kjæledyr, har den en mørk og uventet historie.
Neste gang katten din maler fornøyd på fanget ditt, kan du jo sende en tanke til oldtidens ofringer og mummifiseringer.