Forside LIVSSTIL Derfor blir salaten din rosa i kjøleskapet – og sånn...

Derfor blir salaten din rosa i kjøleskapet – og sånn unngår du det

Du har akkurat kjøpt inn friske salatblader til uka. Men før du rekker å lage tredje middag, har bladene fått en mistenkelig rosaskjær. Hva skjer egentlig?

Akkurat nå leser andre

Den rosa fargen er ikke farlig – men den ser ikke akkurat fristende ut heller. Og med matprisene som de er, er det surt å måtte kaste salaten fordi den ser litt sliten ut. Heldigvis finnes det noen enkle grep du kan ta for å holde salaten frisk og innbydende lenger. Det skriver Tasting Table.

Det er ikke deg, det er kjemien

Når salatbladene begynner å bli rosa i kantene, handler det om oksidering. Det er en kjemisk reaksjon som skjer når plantens naturlige stoffer (polyfenoler, for de spesielt interesserte) blir utsatt for luft over tid. Samme type prosess som får metall til å ruste.

Men det er ikke bare lufta som spiller inn. Fuktighet akselererer oksidering, og det er her mange av oss snubler. Hvis du vasker hele salathodet på forhånd og legger det fuktig tilbake i kjøleskapet, har du nærmest bedt om rosa blader innen uka er omme.

Slik holder du salaten sprø og grønn

Trikset er å holde salaten så tørr som mulig. Ikke skyll hele hodet med en gang du kommer hjem. Ta heller av så mange blader du trenger til måltidet, og vask kun disse.

Har du kjøpt ferdigkuttet salat i pose eller kit, kan du bruke et rent kjøkkenpapir eller salatslynge for å fjerne overflødig fukt. Deretter bør du flytte salaten over i en lufttett beholder med tørr papirbit i bunnen. Da holder den seg frisk mye lenger.

Les også

Et annet tips: hold salaten unna frukt og grønt som gir fra seg etylengass, som kan fremskynde aldringen. Verstingene her er tomater, avocado, løk, epler og bananer. Har kjøleskapet ditt to grøntskuffer? Bruk den ene til salat og den andre til «gassbombene».

Litt rosa? Ikke krise

Er salaten fortsatt sprø, men har fått et rosa skjær? Da kan du trygt spise den. Det er ikke et tegn på at den er dårlig, bare et resultat av naturlige prosesser.

Men vil du at salaten skal se like fresh ut som den smaker? Da er tørrhet, lufttett oppbevaring og smart plassering i kjøleskapet veien å gå.

Og hei – kanskje det er nå du skal investere i en god salatslynge?

Ads by MGDK