Derfor bør du aldri oppbevare poteter i kjøleskapet: 10 tips som kan spare deg for både mat og penger

20/11/2023 15:11

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Matsvinn er både dårlig for miljøet og lommeboken.

Akkurat nå er noe av det viktigste for mange å ta bedre vare på miljøet samtidig som lommeboken er full.

Klimakrisen fortsetter å herje, og inflasjonen i Norge har ikke vært høyere enn den er akkurat nå på mange år. Derfor har vi nedenfor samlet 10 tips og triks som kan holde både kjøleskapet og lommeboken full.

Hold osten fersk

Hvis du vil unngå at osten din raskt blir muggen og ekkelt, bør du bare gjøre følgende.

Pakk osten godt inn i bake- eller vokspapir og legg den i en lufttett beholder, som kan forsegles med en fuktig klut. På denne måten kan ost vare i svært lang tid.

Sett melken i fryseren

Selvfølgelig bør du ikke sette melken du har tenkt å drikke i fryseren, men hvis du er typen som ofte ender opp med å helle ut melk fordi den er for gammel, er fryseren en god løsning.

Før melken blir for gammel, kan du bare helle den i en isbitform, og så kan du senere bruke melkeisbitene dine - som er gode i omtrent seks uker - til iskaffe eller til og med til te eller kaffe, så lenge du bruker kokende vann til drikken.

Hold jordbær friske i flere uker

Det er ingenting verre enn å bruke en liten formue på et brett med jordbær som blir for gamle og mugne etter noen dager i kjøleskapet.

Heldigvis kan dette unngås hvis du "bader" dem i en blanding av eddik og vann i omtrent et kvarter før du kjøler dem.

Etter "badet", tørk bærene med papirhåndklær og legg dem i en lufttett glassbeholder, og så kan de holde seg friske i mer enn en uke.

Derfor bør du alltid velge saltet smør

Selv om mange bevisst unngår saltet smør fordi moderne mennesker generelt får i seg for mye salt, er det faktisk en god idé å velge den saltede varianten hvis du vil unngå matsvinn.

Ifølge The Sun gjør saltet i saltet smør at vanninnholdet i smøret er enda lavere enn i usaltet smør, noe som gjør det svært vanskelig for bakterier å vokse i saltet smør, som derfor kan holde seg friskt i utrolig lang tid.

Slik holder du salaten frisk i flere måneder

De fleste vet sikkert at de har kjøpt dagligvarer hele uken, men når du kommer til helgen har salaten blitt helt slapp og kjedelig.

Heldigvis kan dette ofte løses ved å legge salatbladene i et isbad, noe som ofte kan gjøre bladene sprø igjen.

Hvis du vil unngå slappe salatblader helt, kan du også bare pakke salaten inn i tinnfolie før du setter den i kjøleskapet. På den måten forblir fuktigheten i bladene, og de kan holde seg friske i flere måneder.

Unngå slap spinat

Hvis du kjøper salatblader eller spinat i en pose, har du sannsynligvis prøvd at bladene har blitt helt slappe og slimete etter kort tid.

Heldigvis kan dette løses ved å legge et papirhåndkle i posen og lukke den igjen med for eksempel en klemme eller et elastisk bånd.

Papirhåndkleet absorberer mest fuktighet, noe som bremser prosessen, noe som gjør spinat/salatbladene slappe og slimete.

Seleri gir friskt brød

Selv om det høres rart ut, kan en seleristang holde brødet mykt, saftig og deilig til enhver tid.

Hvis du legger en seleristang i brødposen, vil brødet over tid absorbere saften fra stangen, noe som betyr at brødet forblir saftig i stedet for å bli tørt og hardt.

Oppbevar aldri potetene dine i kjøleskapet

Poteter havner ofte i grønnsaksskuffen nederst i kjøleskapet sammen med for eksempel løk, men det er faktisk et veldig dårlig sted å oppbevare dem.

Nær kontakt med løk får poteter til å spire raskere, og kulden fører til at stivelsen i potetene blir til sukker, noe som ødelegger smaken.

Poteter bør i stedet oppbevares på et tørt og kjølig sted.

Ha mel i fryseren

En åpnet pose med mel bør i det minste oppbevares i en lufttett beholder hvis du vil at den skal vare lenge.

Det kan imidlertid vare enda lenger hvis du oppbevarer det i fryseren. Dette trikset er spesielt nyttig med fullkornsmel, da det har et høyere oljeinnhold enn i andre mel og derfor har høyere risiko for å oksidere utenfor fryseren.

Pakk bananer inn i film

Du har kanskje lagt merke til og snublet over det faktum at bananer noen ganger har film pakket rundt enden når du kjøper dem på supermarkedet. Det er faktisk en veldig god grunn til dette.

Filmen sørger for at etylengass slipper saktere ut av enden og til resten av bananen, noe som bremser modningsprosessen. Så det er en god idé å vikle film rundt den brune enden av bananer hvis du vil at de skal holde seg gule lenger.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.