Derfor bør du begynne å strø kaffegrut på plenen

25/05/2025 05:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Dersom du drikker mye kaffe hjemme, har du kanskje lurt på om det finnes smarte måter å gjenbruke kaffegruten på i hagen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Godt nytt for plenen din: Brukt kaffegrut fungerer utmerket som naturlig gjødsel, spesielt i kombinasjon med andre jordforbedringer. Det skriver House Digest.

Kaffegrut som naturlig gjødsel
For å få en sunn og frodig plen er det viktig med riktig tilførsel av næringsstoffer. Planter trenger blant annet nitrogen, fosfor og kalium for å utvikle røtter, blader og styrke mot sykdom. Disse næringsstoffene finnes ikke alltid i jorda i tilstrekkelig mengde, og derfor er gjødsling nødvendig. En velgjødslet plen blir grønnere, tettere og mer robust – både mot ugress, sykdom og slitasje fra ferdsel.

Kaffegrut inneholder rundt 2,5–3 prosent nitrogen, som er det viktigste næringsstoffet for gress. I motsetning til hurtigvirkende, syntetiske gjødseltyper, frigjøres nitrogenet fra kaffegrut sakte, noe som reduserer risikoen for sviskader på bladene.

Flere fordeler for jorda
Det meste av nitrogenet i kaffegrut går faktisk til mikroorganismene i jorda, ikke direkte til gressrøttene. Men dette er positivt – et rikt mikroliv bidrar til bedre jordstruktur, bedre drenering og evne til å holde på både vann og næringsstoffer. Fordelene er både kortsiktige og langsiktige, og forskning har vist at kaffegrut kan være like effektivt som – eller mer effektivt enn – torvmose, som ofte brukes som organisk jordforbedring.

Kaffegrut inneholder også små mengder fosfor og kalium, samt mikronæringsstoffer som magnesium, kobber og kalsium, som ikke alltid finnes i kommersiell gjødsel. Den har nøytral pH-verdi og vil derfor ikke forstyrre balansen i jorda. I tillegg kan den brukes som del av et jorddekke (mulch), særlig i kombinasjon med annet materiale, for å beskytte jorda og hindre ugressvekst.

Unngå vanlige feil
Selv om kaffegrut har mange fordeler, bør den ikke brukes som eneste gjødselkilde. Se heller på den som et supplement til annen gjødsling – den fungerer godt sammen med både naturlige og kunstige gjødseltyper. Andre naturlige kilder til nitrogen er for eksempel alfalfa, fjærmel eller blodmel.

Ved bruk som mulch, bør kaffegrut blandes med gressklipp, treflis eller barnåler. Alternativt kan du kompostere kaffegruten først og bruke den ferdige komposten på plenen.

Det er også viktig å unngå å legge et tykt lag med kaffegrut direkte på bakken. Dette kan skape en tett skorpe og skade jorda. Det beste er å blande gruten lett inn i overflaten av jorda hvis du ikke komposterer den først. Dette reduserer også risikoen for at husdyr eller ville dyr får i seg gruten, som kan være giftig for dem.

For å unngå mugg, bør gruten tørkes før bruk. Spre den utover et brett dekket med avispapir og la den ligge i sollys noen dager. Rør om med jevne mellomrom for best effekt.

Bruk kun brukt kaffegrut
Kun brukt kaffegrut er egnet til bruk i hagen. Frisk kaffegrut kan forstyrre pH-balansen i jorda og bør unngås. Har du ikke nok til hele plenen, kan du spare opp over tid eller hente brukt grut gratis fra kaféer eller større arbeidsplasser med kaffetraktere i kantina – mange gir den bort til bruk i kompost og som jordforbedring.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.