Derfor bør du ikke bruke Q-tips til å rense ørene

25/10/2023 12:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi vet alle hvor godt det føles å bruke en bomullspinne for å bli kvitt en irriterende ørevoks.

Å vri tuppen av pinnen rundt inne i øret gir ofte umiddelbar lindring. Og å se voksen på toppen gir deg samme type grov tilfredsstillelse som å klemme en veldig stor hudorm.

Men leger advarer om at det faktisk gjør mer skade enn nytte. Det er det LADbible skriver.

Den fanger og forhindrer at støv, bakterier og andre bakterier kommer inn og skader øret og beskytter også den sarte huden i øregangen mot å bli irritert når den utsettes for vann.

For de fleste vil voksen over tid gradvis finne veien til øreåpningen, hvor den enten faller ut eller fjernes ved vask. Men for andre produserer kjertler i øregangen mer voks enn det som lett kan fjernes.

Denne ekstra voksen kan deretter stivne i øregangen og blokkere øret, og forårsake en rekke problemer, inkludert øresmerter, økt risiko for infeksjon og hørselstap.

Det vanligste valget er å fjerne voksen med en bomullspinne, men leger advarer mot å bruke q-tips for å rense ørene.

For det første, ved å bruke en bomullspinne skyver faktisk ørevoks dypere og dypere inn i øret, noe som gjør det vanskeligere å få den ut i det lange løp.

Dr. Martin Scurr sa til MailOnline: "I tillegg til å skade den følsomme slimhinnen i øregangen, enda verre, kan de perforere trommehinnen."

Han fortsatte: "Perforeringen leges ikke alltid ordentlig, noe som resulterer i langvarig hørselstap - tenk på en tamburin med et hull i, membranen kan ikke lenger vibrere for å overføre lyder til hørselsnerven."

I ekstreme tilfeller kan knoppen til og med skade sensitive strukturer bak øregangen, forårsake døvhet, langvarig svimmelhet og oppkast, tap av smak og til og med ansiktslammelse.