Derfor bør du ikke lage mat med olivenolje

11/01/2024 23:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er det populære selskapet Le Creuset som advarer mot å bruke olivenolje på pannene dine.

Det populære selskapet Le Creuset, som selges i blant annet Imerco, har advart kunder mot matlaging med olivenolje.

Ifølge Daily Mail er grunnen til at Le Creuset advarer kunder mot matlaging med olivenolje at den kan etterlate skader på panner på grunn av røykpunktet.

Etter flere kundeklager på at bunnen av gryter og panner er skadet når de er i bruk, har Le Creuset skrevet til kundene og informert dem om at deres valg av matolje kan være årsaken til problemet.

"Olivenolje har et veldig lavt brennpunkt og den kan danne en brunaktig film på pannen (brent olje), og skaper en barriere mellom maten og pannen," skriver Le Creuset til kunden og legger til:

"Vi vil anbefale at du nå og da gnir matolje rundt pannen og lar den stå mens den ikke er i bruk. Dette vil bidra til å opprettholde kvaliteten på den."

Andre eksperter, inkludert John Lewis, Smeg og Mark Greenaway, er enige i Le Creusets anbefaling, og skriver at oljen verken må "røyke eller brenne". 

Det påpekes blant annet at andre oljer som solsikke, avokado, raps, kokos, mais og sesam egner seg bedre som matoljer, da de har et høyere røykpunkt. 

Mens oljer med lavt røykepunkt, som olivenolje, anbefales til dressinger, dryppet over en ferdig rett eller lav varme.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.