Derfor bør du ikke sette disse 8 tingene i kjøleskapet

20/01/2023

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er vanligvis ikke en dans på røde roser å finne ut hvilke ting som skal i kjøleskapet og hvilke ting som ikke skal.

Og det er også et stort antall nordmenn som følger de samme vanene som de har bygget opp over tid.

Men likevel er det flere matvarer i mange norske kjøleskap som ikke burde være der i det hele tatt. De berørte produktene er følgende:

Bananer

Mange oppbevarer bananene sine i kjøleskapet for å få dem til å vare lenger, men selv om kald luft forsinker modningsprosessen, vil mørket og kulden i kjøleskapet bare fremskynde råtneprosessen. Samtidig holder den gule frukten – som botanisk sett egentlig er et bær – på næringsstoffene best utenfor kjøleskapet.

Tomater

Du kan enkelt sette tomater i kjøleskapet hvis du ikke bryr deg om hvordan de smaker. Er du derimot glad i den gode og søte smaken av tomater, så bør de oppbevares i romtemperatur. Kjøleskapet ødelegger smaken av tomater samtidig som kulden hindrer den naturlige modningsprosessen.

Egg

Det har vært diskutert i mange år om egg bør oppbevares i kjøleskapet, og svaret er tvetydig. I prinsippet trenger du ikke å kjøle ferske egg, akkurat som en tidligere studie har slått fast at egg mister noe av smaken ved å oppbevares i kjøleskapet. Motsatt må du kjøle eggene dine hvis de er hentet hjem fra supermarkedets kjøledisk. Dette er fordi egg ikke har godt av å bli avkjølt for å bli omkjølt. Men har du høner selv, eller henter du eggene fra bondeboden i veikanten, så er det igjen grunn til å la dem stå i kjøleskapet.

Basilikum

I motsetning til andre urter, må den velduftende basilikum aldri oppbevares i kjøleskap. De lave temperaturene gjør at planten visner i stedet for å holde den frisk. I tillegg absorberer basilikum også lett lukten av andre matvarer rundt seg. Derfor må den oppbevares tørt og for seg selv – akkurat som du ville lagret en plante.

Løk

Setter du en løk i kjøleskapet hjelper ikke kulden at den varer lenger – snarere tvert imot. Et besøk i kjøleskapet vil i stedet gjøre løken din mug og myk. Du må heller ikke oppbevare løkene dine i en lukket pose eller beholder uten luftehull. De må kunne puste, og derfor er kjøleskapet uaktuelt.

Avokado

Avokado er allerede en frukt som er like vanskelig som den er deilig. Enten er den for moden eller for myk, og setter du avokadoen i kjøleskapet hjelper du absolutt ikke den gjenstridige frukten på vei. Kulden vil bremse modningsprosessen ytterligere, så med mindre du må bruke avokadoene dine over lengre tid, oppbevar de i romtemperatur.

Agurk

Det kommer nok overraskende på mange, men den velkjente agurken har alltid vært glad i romtemperatur. I supermarkedet er agurker aldri nedkjølt, og det er derfor ingen grunn til at de skal ta plass i kjøleskapet ditt. Faktisk vil kjølige temperaturer fremskynde agurkens råtningsprosess, så finn i stedet et tørt og ikke så kaldt sted for agurkene dine.

Hvitløk

Tro det eller ei, hvitløk begynner faktisk å spire hvis du setter den i kjøleskap. I tillegg vil hvitløk – akkurat som vanlig løk – bli myk og mugne av å stå i kjøleskapet. Og det er dessverre ikke mulig å se på hvitløk om den har blitt dårlig inni, så oppbevar den heller ut av kjøleskapet.

Ketchup

I tillegg til mye smak, er ketchupen din fullpakket med konserveringsmidler for å forhindre at pastaens beste venn råtner for raskt. Av samme grunn trenger du ikke å kjøle ned ketchupen din, da mengden eddik og konserveringsmidler skal være nok til at den kan klare seg i skuffen eller i skapet – også etter åpning.

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.