Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen

03/12/2023 21:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.

Ved juletider er klementiner en uunnværlig del av festlighetene. Men visste du at det hvite rusket på klementinen inneholder et hav av helsemessige fordeler? 

Det skriver Alt for damene

I tillegg til å være en smakfull og frøfri frukt, er klementinen også rik på vitamin C, en kraftig antioksidant som styrker immunforsvaret og fremmer helsen til bein og brusk. Vitamin C spiller også en viktig rolle i absorpsjonen av jern fra kostholdet vårt.

"Det hvite skallet inneholder et plantestoff som senker blodtrykket og holder kolesterolnivået nede. Så spis det også," sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Albedoen, den hvite membranen, inneholder antioksidanter og kostfibre som støtter tarmhelsen og bidrar positivt til immunforsvaret og kolesterolnivået.

Faktisk inneholder den hvite membranen et vell av sunne næringsstoffer og fiber. En gjennomsnittlig klementin veier ca 65 gram og har bare ca 30 kalorier. Med omtrent 47 kalorier per 100 gram, er klementinen en frukt med lavt kaloriinnhold rik på vann.

Ifølge von Krogh kan overfloden av klementiner i julen faktisk bidra til en mer næringsrik kostbalanse, da de fyller magen og kan redusere forbruket av kaloririke juleretter. 

Ved å legge til flere klementiner i kostholdet denne høytiden, tilfører du derfor ikke bare en deilig smak, men også en sunn dose vitaminer og fiber, som ofte er mangelvare til julemåltidene.