Poteten er vanlig middagsmat i norske hjem. Men får den feil farge, er den rett og slett farlig.
Akkurat nå leser andre
Poteten har lenge vært en av de mest trofaste råvarene på norske middagsbord. Den kan kokes, bakes, stekes og passer til nesten alt. Men selv denne hverdagshelten har en mørk side.
Ifølge KK skriver Frukt.no at poteter med fint skall faktisk er sunnest å spise med skallet på, fordi mesteparten av næringen ligger rett under.
Men ikke alle poteter bør få bli med til middagsbordet. For hvis de får en grønn farge, betyr det at de kan inneholde solanin, som er et giftig stoff som dannes når poteter utsettes for lys.
Grønt potet = rødt flagg
Grønne poteter eller poteter med spirer skal du aldri spise.
Spirene inneholder mye glykoalkaloider, og blir selve poteten grønn, er den også uegnet. Symptomer på forgiftning kan være hodepine, kvalme, diaré, magesmerter og i alvorlige tilfeller til og med nevrologiske problemer.
Slik unngår du problemet
Les også
Vil du slippe giftige poteter, gjelder det å lagre dem mørkt og kjølig.
Da holder de seg både friske og sunne lenger. Så lenge skallet er fint, er poteten trygg å spise, men hvis den blir grønn, er det bare å kaste den.
Det skal mye til for å bli forgiftet, men hvorfor ta sjansen når middagen kan by på så mye bedre alternativer?