Derfor skal du aldri koke et kaldt egg

28/11/2022 10:42

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Du bør aldri ta et egg direkte fra kjøleskapet og deretter legge det i kokende vann.

Hvis du noen gang har fått i oppgave å skrelle egg til en stor familiemiddag, vet du sikkert at det kan være vanskelig å skrelle de mange eggene uten å ødelegge noen.

Til tross for at du prøver å være forsiktig når du fjerner skallet, ender du likevel opp med å gjøre de en gang vakre eggene til et hullete rot.

Og selv om det ikke gjør stor forskjell om det er egg som bare trengs for å lage en eggesalat, er det sjelden tilfelle. På den annen side er det veldig normalt å servere dem hele, der du kan se at de ikke har blitt skrelt pent.

Du har sikkert sett bilder på sosiale medier av egg som skrelles til perfeksjon. Men hva er hemmeligheten bak å kunne skrelle egget ditt uten at det går i stykker?

Hvis du er som folk flest på kjøkkenet, gjør du sannsynligvis en rekke feil når du koker egg uten å innse det.

For det første er det viktig at du ikke tar eggene dine direkte fra kjøleskapet når du trenger å koke dem. Du må aldri lede egget direkte fra kjøleskapet til kokende vann. Det er mye bedre at du lar dem oppnå romtemperatur først.

I følge mediet Mashed vil det å sette et kjølig egg i kokende vann resultere i en voldsom reaksjon i skallet, noe som får eggehviten til å feste seg til det indre fôret. Dette er det som får egget til å klamre seg til skallet, noe som gjør det umulig å skrelle.

Videre er det også en anbefaling at du ikke legger eggene i vannet før du er helt sikker på at det koker. Det høres ut som det skal være mye lettere å få skallet av egget hvis de plasseres i kokende vann - bare ikke direkte fra kjøleskapet.

Hvis du bare tar eggene ut av kjøleskapet omtrent fem minutter før du trenger å ha dem i kokende vann, er det nok å unngå den nevnte reaksjonen i skallet.

Dette vil ikke bare hjelpe deg når du trenger å fjerne skallet fra eggene dine, men vil også forhindre at de sprekker når de ligger i kokende vann. Derfor er det faktisk to gode grunner til å la eggene nå romtemperatur før de legges i kokende vann i pannen.