Derfor skal du ikke trykke på snooze-knappen

23/08/2022 08:16

Emma

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det kan være fint å bare få 10 minutter ekstra under dekslene om morgenen, men faktisk er det ikke sunt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste av oss har prøvd det før. Du er i den fineste søvnen, og plutselig blir du forstyrret av vekkerklokken. Med et enkelt klikk kan du slumre deg til ytterligere 10 minutter, og det er ganske mange mennesker som gjør det.

En studie utført av withings.com med 20.000 deltakere fant at 35% av deltakerne slumrer mellom 1-2 ganger og bruker 20 minutter på å stå opp, mens 10% slumrer mellom 3-5 ganger og bruker nesten en time på å komme seg ut av sengen.

Det er imidlertid ikke en god ide å slumre, i hvert fall ikke hvis det er en daglig vane, og det er mange indikasjoner på at de som ikke er i den beste helsen.

Tegn på søvnmangel

"Den overveldende tiden med å ligge ned i noen minutter kan være et tegn på et større problem," sa Stuart F. Quan, professor i søvnmedisin og klinisk direktør for søvn- og sirkulasjonsavdelingen ved Brigham and Women's Hopsital.

"Hvis du trykker på slumreknappen eller trenger en vekkerklokke om morgenen, får du ikke nok søvn," advarer han Fitness-appen, Myfitnesspal.

Han sier at det mest sannsynlig skyldes for lite søvn at du velger å bruke snooze-knappen, men det kan også være at du lider av søvnapné.

Søvnkvaliteten din er for dårlig

Selv om du lykkes i å sovne etter at du har stilt vekkerklokken, vil de små 10 minuttene du sover ikke være nok til å gjøre opp for søvnmangelen din. Faktisk er søvnen du får mens du slumrer så ille at den ikke har noen effekt.

– Den lille søvnen du får før alarmen ringer igjen, er av så dårlig kvalitet at det ikke får deg til å føle deg mer uthvilt enn om du sto opp med en gang alarmen ringte, sier Terry Cralle, sertifisert søvnlærer i Better Sleep Council, til Myfitnesspal.

Forskning publisert i tidsskriftet Sleep Medicine har også vist at avbruddene du får i søvne som kommer hver gang alarmringene dine har samme negative effekt på humøret ditt som om du ikke fikk sove i det hele tatt.

Slumre gjør deg morgensur

Når du våkner om morgenen, er du i en tilstand som kalles søvn treghet. Det er vanligvis den groggy følelsen der du er litt irritert, også kalt morgen sur. Varigheten av denne perioden er forskjellig, men det viser seg at hvis du bruker snooze-knappen, kan du forlenge denne perioden. Det er ifølge en studie publisert i tidsskriftet Sleep Medicine.

Så hvis du går eller kjenner noen som er gretten om morgenen, kan det godt være at personen slumrer.

Det er dårlig for forholdet ditt

Og så til den siste grunnen, som godt kan være den viktigste av dem alle. De fleste med en partner som står opp tidligere enn deg, vet sikkert om dette.

Du sover så godt at du bare trenger å stå opp om to timer, og plutselig ringer vekkerklokken. Det er greit, for det er bare partneren som må gå, og du kan trygt sove på. Plutselig ringer alarmen igjen, og du er ikke klar til å gå på jobb. Det burde ikke du heller, for det er partneres vekkerklokker som ringer igjen.

Slik kan det løpe et par ganger til etter 3-4 ganger partneren din endelig baller opp for å forlate sengen.

En studie har vist at hvis en partner ofte bruker snoozeknappen slik at den svekker den andre partens søvn, kan det ha en negativ effekt på forholdet.

Derfor bør du til slutt holde deg borte fra snooze-knappen og stå opp når vekkerklokken ringer. En voksen bør ha mellom 7-9 timers søvn per natt. Hvis du får det, bør en vekkerklokke ikke engang være nødvendig.