Mange har prøvd det, men få vet hva som egentlig skjer. Nå gir vi svaret på hvorfor munnen din reagerer når du spiser ananas.
Akkurat nå leser andre
Ananas er kjent for sin saftige smak og tropiske sødme, men reaksjonen i munnen får mange til å lure på hva de egentlig utsetter seg for.
Mange opplever en merkelig stikkende eller brennende følelse på tungen og ganen når de spiser fersk ananas.
Du har kanskje gjettet at det skyldes surheten, men svaret viser seg å være mer teknisk og potensielt mer ubehagelig enn forventet.
Dette er skjult i massen
En video delt av SF Microscopy på TikTok (se nederst i artikkelen) har belyst fenomenet ved å analysere fruktens vev under et mikroskop.
Her ble det observert såkalte raphider, som er mikroskopiske nålelignende strukturer bestående av kalsiumoksalat.
Les også
Disse små krystallene fungerer som en slags forsvarsmekanisme for planten og kan forårsake irritasjon når de kommer i kontakt med slimhinnene i munnen.
Når du tygger fersk ananas, frigjøres disse rafidene, som mekanisk trenger inn i cellemembranene i munnen.
Dette skaper den prikkende, brennende eller til og med smertefulle følelsen som mange opplever.
Det er faktisk en fysisk reaksjon der frukten forsvarer seg mot å bli spist.
En kjemisk cocktail forsterker effekten
I tillegg til de skarpe skallene inneholder ananas også enzymet bromelain.
Les også
Dette enzymet er proteolytisk, som betyr at det bryter ned protein, inkludert proteinene som finnes i munnslimhinnen.
Når bromelain kombineres med den mekaniske skaden fra rafidene, oppstår en dobbel effekt, hvor slimhinnene irriteres både fysisk og kjemisk.
Dette er grunnen til at noen opplever alt fra sårhet til mindre blødninger etter å ha spist større mengder ananas.
Artikkelen er basert på informasjon fra LADbible.