Forside LIVSSTIL Derfor svir det i munnen din når du spiser ananas

Derfor svir det i munnen din når du spiser ananas

pineapple, ananas
Shutterstock.com

Mange har prøvd det, men få vet hva som egentlig skjer. Nå gir vi svaret på hvorfor munnen din reagerer når du spiser ananas.

Akkurat nå leser andre

Ananas er kjent for sin saftige smak og tropiske sødme, men reaksjonen i munnen får mange til å lure på hva de egentlig utsetter seg for.

Mange opplever en merkelig stikkende eller brennende følelse på tungen og ganen når de spiser fersk ananas.

Du har kanskje gjettet at det skyldes surheten, men svaret viser seg å være mer teknisk og potensielt mer ubehagelig enn forventet.

Dette er skjult i massen

En video delt av SF Microscopy på TikTok (se nederst i artikkelen) har belyst fenomenet ved å analysere fruktens vev under et mikroskop.

Her ble det observert såkalte raphider, som er mikroskopiske nålelignende strukturer bestående av kalsiumoksalat.

Les også

Disse små krystallene fungerer som en slags forsvarsmekanisme for planten og kan forårsake irritasjon når de kommer i kontakt med slimhinnene i munnen.

Når du tygger fersk ananas, frigjøres disse rafidene, som mekanisk trenger inn i cellemembranene i munnen.

Dette skaper den prikkende, brennende eller til og med smertefulle følelsen som mange opplever.

Det er faktisk en fysisk reaksjon der frukten forsvarer seg mot å bli spist.

En kjemisk cocktail forsterker effekten

I tillegg til de skarpe skallene inneholder ananas også enzymet bromelain.

Les også

Dette enzymet er proteolytisk, som betyr at det bryter ned protein, inkludert proteinene som finnes i munnslimhinnen.

Når bromelain kombineres med den mekaniske skaden fra rafidene, oppstår en dobbel effekt, hvor slimhinnene irriteres både fysisk og kjemisk.

Dette er grunnen til at noen opplever alt fra sårhet til mindre blødninger etter å ha spist større mengder ananas.

@sf_microscopy

One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ

♬ Sunshine – WIRA

Artikkelen er basert på informasjon fra LADbible.

Ads by MGDK