Felleskjøpet om et oppsiktsvekkende byks i salget av settepoteter. Hele 34 prosent økning sammenlignet med fjoråret. Enkelte butikker melder nå om tomme hyller – og dette midt i potetsesongen!
Hva kan denne ekstraordinære potet-interessen skyldes?
Vil dyrke selv
Ifølge Anne-Sofie Odden, kategorisjef i Felleskjøpet Agri, handler det ikke bare om grønnere fingre, men også om trygghet i en urolig verden.
"Vi ser en tydelig trend der stadig flere ønsker å dyrke egen mat. Interessen for hjemmedyrking har holdt seg høy siden pandemien," sier Odden i en pressemelding. Hun peker særlig på koblingen mellom beredskap og selvforsyning.
En fersk Norstat-undersøkelse bekrefter det Odden sier:
Hele 75 prosent av befolkningen mener Norge må dyrke mer mat selv for å styrke beredskapen. Én av tre frykter til og med at mattilgangen kan bli svekket.
Dette må du vite før du planter
Mattilsynet kommer samtidig med en klar advarsel: Hold deg unna vanlige matpoteter dersom du planlegger å sette potet i hagen. Ifølge seksjonssjef Line Ruden er risikoen for å spre skadelige insekter, plantesykdommer og rundormer høy. Noen av disse kan i verste fall gjøre jorda ubrukelig i årevis.
"Når du kjøper sertifiserte settepoteter kan du være trygg på at potetene oppfyller en rekke strenge krav," sier Ruden til NRK.
Sertifiserte settepoteter er testet for sykdommer og godkjent av nasjonale myndigheter – og dermed det trygge valget for både hobbygartnere og beredskapsbevisste.
Potet-feber
Også Plantasjen melder om kraftig økning i salget av settepoteter både i Norge og Sverige. Poteten, som i mange år ble sett på som et litt traust innslag i norske middager, har fått ny status som både beredskapsvare og folkehobby.
Mye tyder på at Norge har fått potet-feber.