Forside LIVSSTIL Advarer: Oppbevaring av olivenolje på dette vanlige stedet er en...

Advarer: Oppbevaring av olivenolje på dette vanlige stedet er en stor feil

Hvis du er en av de mange som oppbevarer olivenoljen din på dette stedet, gjør du en veldig vanlig feil.

Akkurat nå leser andre

Det er ingen hemmelighet at olivenolje har blitt en dyr vare – og nettopp derfor vil de fleste at hver dråpe skal vare lengst mulig. Likevel er det mange dansker som ubevisst forkorter holdbarheten, bare ved å la flasken stå fremme på benken eller ved komfyren.

En fersk diskusjon i Facebook-gruppen Canning Rebels, som har over 473.000 medlemmer, satte fart på advarslene.

En bruker skrev at «å varme opp oljen på noen som helst måte vil gjøre at den harskner raskere fordi det fremskynder nedbrytningen av bindingene».

Flere andre stemte i med samme råd: Du bør alltid «oppbevare oljene dine på et kjølig, mørkt sted».

Debatten fortsatte på Reddit, hvor mange uttrykte sjokk over hvor vanlig det er å la olivenolje stå i direkte sollys eller tett inntil komfyren.

Les også

«Sollys og varme bryter ned olivenolje, og eksponering for det fører til at den blir dårlig raskere, noe som fører til at den mister smak, blir mer bitter og til slutt harskner», skrev en bruker.

Ifølge Rowland King, lagringsekspert og direktør hos Quality Bottles, er advarslene fullt på sin plass – og feilen langt vanligere enn mange tror. «Å oppbevare olivenolje ved siden av komfyren eller i direkte sollys er en av de raskeste måtene å ødelegge den på», sier han ifølge Express.

Han forklarer at «olivenolje er ekstremt følsom for varme og lys. Begge deler akselererer oksidasjon, som bryter ned oljens naturlige antioksidanter og fører til at den mister smak, aroma og næringskvalitet. Etter hvert harskner den».

Med prisene på olivenolje på rekordnivå betyr dårlig lagring i praksis at du «kaster penger ut av vinduet», sier King.

«Selv små temperaturøkninger, som for eksempel varmestråling fra ovnen eller komfyren, kan forkorte oljens holdbarhet betydelig.»

Les også

Løsningen er enkel: Oppbevar olivenolje i et kjølig, mørkt skap, godt unna varmekilder. For dem som lager mat ofte, anbefaler King å helle litt olje over i en mørk flaske til daglig bruk, mens hovedforsyningen står riktig lagret.

«Det holder oljen fersk lenger og bidrar til å unngå unødvendig svinn», sier han.

Det kan virke som en liten justering i hverdagen, men i en tid med stigende dagligvarepriser kan riktig lagring av olivenolje gjøre en merkbar forskjell i mange danske hjem.

Ads by MGDK