Det starter ofte uskyldig: En kjapp titt på Instagram, litt nyheter på TikTok – og plutselig har det gått en time.
Men det mange ikke tenker på, er at daglig skrolling gjennom sosiale medier kan være skadelig for hjernen og den mentale helsen.
Ifølge eksperter blar en gjennomsnittsperson tilsvarende 90 meter med innhold per dag – omtrent høyden til Frihetsgudinnen. Det skriver Unilad.
Fenomenet kalles populært «zombiescrolling», der man målløst glir fra ett innlegg til det neste. Det er forskjellig fra «doom-scrolling», som handler mer om å søke negative nyheter.
Det de begge har til felles er imidlertid at de setter hjernen på overtid og kan gjøre brukeren mentalt utmattet.
Ifølge rådgiver og doktorgrad Don Grant fra Newport Institute, er det spesielt «zombiescrolling» som har konsekvenser for kognisjon.
Han beskriver en tilstand han kaller «hjernerot» – en mental tåke preget av redusert oppmerksomhet, tretthet og konsentrasjonsvansker. Selv om det ikke er en offisiell diagnose, mener han det er et utbredt og alvorlig fenomen.
Unge mennesker er spesielt utsatt. Det konstante bombardementet av perfekte bilder og iscenesatte liv på sosiale medier kan føre til lav selvtillit og følelser av utilstrekkelighet. Samtidig svekker skjermvaner både søvnkvaliteten og livskvaliteten – spesielt når man skroller i sengen.
Eksperter advarer også om fysiske konsekvenser som øyebelastning, svekket fokus og emosjonell distanse fra omgivelsene. Konklusjonen er klar:
Passiv rulling koster mer enn det gir – og det kan være på tide å ta kontroll over skjermtiden din igjen.