Forside LIVSSTIL Den ene tingen du gjør med pastaen – som ødelegger...

Den ene tingen du gjør med pastaen – som ødelegger hele retten

De fleste gjør det. Men det lille trikset du hopper over, kan være grunnen til at pastaen aldri smaker som på restaurant.

Akkurat nå leser andre

Vi har alle gjort det: Løfter gryta, tømmer pastaen i dørslaget og lar vannet fosse ned i vasken. Men vent litt – det vannet du skyller bort? Det er ikke bare kokt vann. Det er selve gullgruven for smak og perfekt pastasaus. Det skriver Tasting Table.

Ja, vi snakker om pastavannet. Det grumsete, litt hvite vannet du pleier å helle rett ut, er faktisk kokkens hemmelige våpen. Og nå skal du få vite hvorfor.

Derfor er pastavannet så viktig

Når pasta koker, slipper den ut stivelse i vannet. Det er denne stivelsen som gjør pastavannet så verdifullt – fordi det binder sausen sammen. Tenk på det som et naturlig lim som gjør at olje, smør, tomat og ost faktisk henger sammen og fester seg til pastaen, i stedet for å bare skli av og bli en suppe i bunnen av tallerkenen.

Det er denne bindingen som gir den silkemyke konsistensen du får på italienske restauranter – uten å bruke verken fløte eller mel.

Bonus: Det funker ikke bare til pasta. Mange bruker pastavann for å gi mer fylde til supper, gryter og til og med risotto.

Slik gjør du det riktig

Les også

Før du heller av vannet – stopp! Bruk en kopp eller øse til å ta vare på litt av vannet først. Du trenger ikke mye. En halv kopp er nok til de fleste sauser. Så når du blander pastaen med sausen, heller du i litt av vannet og rører godt. Du vil se at sausen blir tykkere, glattere – og rett og slett bedre.

Skal du bruke stekepanne til å blande pasta og saus, gjør det på medium varme og tilsett vannet litt etter litt. Smak og konsistens justeres underveis, akkurat som proffene gjør det.

Ikke kast det – frys det

Har du for mye pastavann igjen? Hell det på et glass og sett i kjøleskapet. Det holder seg fint i et par dager – eller frys det i isbitformer. Da har du alltid en liten smaksskje klar til neste middag.

Og ja, noen bruker faktisk pastavann i brødbakst for å få ekstra smak og fuktighet. Hvem skulle trodd det?

Så neste gang du lager pasta:

Dropp vasken. Ta vare på vannet. Og nyt smaken av et lite italiensk mirakel – rett fra gryta.

Ads by MGDK