Dette er grunnen til at noen mennesker våkner mellom 03.00 og 04.00 hver natt

05/01/2024 18:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være flott å våkne opp og innse at du fortsatt har timer igjen å sove, men hvis du er en som hele tiden våkner klokken 03.00 eller 04.00, kan det være noe mer som skjer.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hvis du er en fan av skrekk, så er jeg sikker på at du vil vite at den såkalte "heksetimen" klokken 03.00 er en av de mest nervøse tidene å våkne opp.

Med klokken som viser at det er timer igjen til daggry, virker ingenting mer ønskelig enn å krølle seg sammen og gå i dvale igjen - men mange av oss vil bare finne oss selv rett tilbake der igjen neste natt.

Å våkne om natten er vanlig, men Greg Murray, direktør for Center for Mental Health ved Swinburne University of Technology i Australia, forklarte at det kan oppleves oftere av mennesker som håndterer stress.

Murray sa at stress ikke vekker deg oftere, men det kan gjøre deg mer oppmerksom på at det skjer.

I en artikkel fra 2021 for The Conversation forklarte Murray: «Vi våkner faktisk mange ganger hver natt, og lett søvn er mer vanlig i andre halvdel av natten.

Det skriver Unilad.

"Når søvnen går bra for oss, er vi rett og slett uvitende om disse oppvåkningene. Men legg til litt stress og det er en god sjanse for at oppvåkning blir en fullstendig selvbevisst tilstand."

Når det gjelder hvorfor så mange mennesker våkner rundt klokken 03.00 eller 04.00, sa Aneesa Das, assisterende direktør for søvnmedisinprogrammet ved Ohio State Wexner Medical Center, at dette kan forklares med leggetiden din og søvnsyklusene våre.

"Gjennom natten går søvnen vår mellom rask øyebevegelse (REM) søvn og ikke-REM søvn. Hvert søvnstadium har en annen terskel for hvor lett det er å bli vekket," sa hun.

"En sannsynlig forklaring på at du våkner til samme tid hver natt, er at du legger deg til samme tid og deretter, til samme tid hver natt, når du et lett søvnstadium og våkner."

Å føre en gjøremålsliste for å holde oversikt over alt som kan bekymre deg kan bidra til å forbedre søvnen, men Stephanie Romiszewski, en søvnfysiolog og direktør for Sleepyhead Clinic, har oppfordret folk til å søke råd fra en lege hvis det vedvarer.

Romiszewski sa til Metroen: «Hvis det har gått over tre måneder, så absolutt [oppsøk en lege].

"Etter tre måneder kan alle slags søvnproblemer bli vane, som et mønster for hjernen din. På det tidspunktet vil ingen mengder av å bli kvitt den originale triggeren bli kvitt problemet. Du kan for eksempel bli kvitt stresset, men søvnproblemet kan forbli.»

"Det er da du trenger søvnløshetsbehandling, for eksempel kognitiv atferdsterapi (CBT), for å bidra til å endre atferdsmønsteret. For [det] må du se [legen] din eller en søvnekspert."