Dette er hva føttene dine kan avsløre om helsetilstanden din

01/09/2023 09:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Føttene dine kan faktisk fortelle deg mye om hvordan kroppen din har det.

Fra hva en uvanlig stor stortå betyr for leddene dine, eller til sår som kan tyde på at noe er galt med bukspyttkjertelen.

I artikkelen har du lest om tegn og symptomer på seks forskjellige tilstander som kan påvirke føttene dine, men også avsløre mye mer...

1. Hjertesykdommer

Du tror kanskje at hårete føtter bare er noe menn har, men kvinner har også fint hår på tærne. Hvis du merker at håret på føttene har forsvunnet, kan dette være et tegn på perifer arteriell sykdom (PAD), ifølge American College of Foot and Ankel Surgeons. Dette er skrevet av The Sun.

PAD er begrensningen av blod i arteriene i leggen og kan signalisere mer utbredt arteriell sykdom, som kan forårsake hjertesykdom. Andre symptomer på tilstanden inkluderer en kald følelse i bena eller føttene, nummenhet i bena, smertefulle kramper i hoftene eller bena og skinnende hud på bena.

2. Diabetes

Hvis du oppdager et sår under foten som ikke vil gro, kan det signalisere diabetes. Diabetes er en tilstand som fører til at en persons blodsukkernivå blir for høyt. En komplikasjon er nevropati, hvor nervene blir skadet og en pasient begynner å miste følelsen - typisk i føttene.

En amerikansk studie antyder at opptil fem prosent av personer med tilstanden vil utvikle sår på føttene. Andre symptomer på diabetes inkluderer å tisse mer enn vanlig, føle seg tørst hele tiden, tretthet, tåkesyn og gå ned i vekt uten å prøve.

3. Hypotyreose

Å lide av kalde føtter kan være et tegn på en skjoldbruskkjertel tilstand som kalles hypotyreose. Dette skjer når skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Det bremser noen av kroppens funksjoner og endrer måten kroppen behandler fett på.

På grunn av disse endringene kan problemer med skjoldbruskkjertelen føre til høyt kolesterol og tilstopping av arteriene. Dette kan potensielt resultere i alvorlige hjerterelaterte problemer, for eksempel hjerteinfarkt.

Vanlige symptomer på hypotyreose inkluderer tretthet, vektøkning, forstoppelse, depresjon og muskelkramper.

4. Soppinfeksjon

Hvis tåneglene dine begynner å se litt gule og tykke ut, kan det hende du har fotsopp. Det er en vanlig infeksjon i huden på føttene, spesielt mellom tærne.

Bruk av tettsittende fottøy som ikke lar føttene dine puste, for eksempel arbeidsstøvler, kan føre til at føttene svetter for mye, og øker risikoen for soppinfeksjoner.

5. Gikt

Store tær er per definisjon store. Men hvis stortåen din ser spesielt stor ut – og har vært det lenge – kan det hende du har leddgikt.

Det kan føre til plutselige anfall av sterke smerter og hevelse. Hvis leddgikt ikke behandles, kan det føre til nyrestein og permanent leddskade.

6. Anemi

Tånegler som ser litt nedsunket (neglene stikker liksom opp) kan tyde på anemi, ifølge en rapport i The Permanente Journal. Jernmangelanemi utløses av mangel på jern, ofte på grunn av blodtap eller graviditet.

Jern brukes av kroppen til å produsere røde blodceller, som hjelper til med å lagre og transportere oksygen i blodet. Andre mulige symptomer på anemi inkluderer tretthet, svakhet, kortpustethet og blek eller gulaktig hud, som kan være mer tydelig på hvit hud enn på svart eller brun hud.

Når bør du være bekymret?

Hvis du tror du kan ha fotsopp, kan en farmasøyt gi deg noen behandlinger for å rydde opp i infeksjonen. Men hvis du tror du kan ha noen av de andre tilstandene som er nevnt, er det viktig å ta en prat med legen din.