Angrepet ble forsøkt utført av Umar Farouk Abdulmutallab, som hadde gjemt plastisk sprengstoff i undertøyet på en flyvning fra Amsterdam til Detroit. Passasjerer klarte å avverge angrepet, og Abdulmutallab – som hadde tilknytning til Al-Qaida – ble senere dømt til livstid i fengsel.
Som følge av dette ble de kontroversielle Rapiscan-skannerne installert på 174 amerikanske flyplasser til en pris av 180.000 dollar per enhet. Også ti britiske flyplasser tok dem i bruk rundt 2013.
Det skriver LadBible.
Disse skannerne brukte røntgenteknologi som i praksis genererte helkroppsbilder av passasjerene – nærmest som en digital naken-skanning. Dette førte til kraftige reaksjoner på grunn av personvernhensyn og ydmykelse. Bildene ga svært detaljerte silhuetter av kroppen, noe som gjorde mange utrygge.
Innen juni 2013 ble skannerne fjernet fra bruk i USA etter pålegg fra myndighetene. TSA (Transportation Security Administration) krevde at skannerne skulle oppgraderes med programvare som viste mer nøytrale, anonymiserte bilder, men dette klarte ikke produsenten å levere innen fristen.
Selskapet bak, OSI Systems, måtte derfor avslutte kontrakten, noe som kostet dem anslagsvis 2,7 millioner dollar.
Nylig har bilder og videoer fra disse gamle skannerne igjen dukket opp i sosiale medier, og mange brukere uttrykker samme reaksjon: forundring, ubehag – og en god dose galgenhumor. Kommentarene spenner fra “stakkars de som må se meg sånn” til “jeg vil heller stå i sikkerhetskøen i timesvis enn å bli skannet slik.”
TSA presiserte i sin uttalelse den gang at all bruk av slik teknologi alltid skulle være frivillig – men det endret ikke det faktum at mange opplevde det som påtrengende og invaderende. I dag brukes kun skannere med anonym visningsteknologi (ATR), som markerer mulige trusler uten å vise kroppens konturer.