Dette er hva håret ditt forteller deg om helsen din

12/09/2023 20:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slitt og livløst? Hårtap? Dette avslører håret.

Mens en blodprøve kan fortelle mye om en person akkurat i det øyeblikket blodprøven tas, kan en hårstrå fortelle så mye mer. Nesten alt vi får i oss setter spor i håret.

Via blod og svette oppstår avleiringer i hårstrå og hårsekker, og når hårstrået så vokser følger de lagrede stoffene med.

– Litt over tolv centimeter hår kan være nok til at vi kan si noe om hvordan en person har levd i løpet av det siste året, sier Henrik Druid som er rettsmedisiner ved Karolinska Institutet i en pressemelding.

Håret ditt forteller også mye om hvordan du har det. Usunne matvaner og alvorlig stress er vanlige faktorer som kan sees direkte på håret. Det føles da kjedelig, spredt og livløst. Det skriver Livsstil.

– Hår kommer sist i næringskjeden, så viktigere organer får det de trenger først. Derfor ser man først på håret om det er noe som ikke hører hjemme i kroppen, forteller Annikki Hagros-Koski, hårforsker ved Hiusakatemia til svenske Yle.

Derfor mister du håret

Å miste 50-150 hår om dagen er normalt, men å miste mer regnes som hårtap. Hårtap kan skyldes flere forskjellige ting. En vanlig årsak er at du ikke får i deg alle næringsstoffene du trenger eller at du er under mye stress.

Underernæring
Jernmangel er en vanlig ernæringsmessig mangel som kan føre til at du mister hår.

Stress
Etter en periode med alvorlig stress kan håret falle av.

Etter fødsel
Det er vanlig å miste mye hår noen måneder etter fødsel på grunn av hormonforandringene. Håret vokser vanligvis ut igjen etter omtrent seks måneder.

Sykdommer
Diabetes og skjoldbruskkjertelforstyrrelser kan føre til at du mister hår. Får du behandling kan imidlertid hårtapet reduseres.

Infeksjon
Hvis du har hatt en alvorlig infeksjon som influensa, kan du miste hår. Det vokser vanligvis tilbake innen seks måneder.

Legemiddel
Noen p-piller, antidepressiva, blodfortynnende midler og litium kan føre til at du mister mer hår enn vanlig. Hårtap kan reduseres hvis du får en annen medisin.

Spiseforstyrrelser
Hårtap kan være forårsaket av ulike typer spiseforstyrrelser.

De fleste trenger ikke å søke behandling for hårtap, men hvis du føler deg veldig syk og mister mye hår bør du gjøre det. Hvis håret ikke kommer tilbake etter seks måneder bør du også kontakte lege.

Hvis du mister hår fra et sted hvor hodebunnen er kløende, øm og rød, og hvis du har skallete flekker eller har mistet alt håret, bør du søke pleie. Hvis du tror det skyldes en medisin, er det også greit å snakke med lege om dette.

Hvis mensen er uregelmessig samtidig som du mister hår på hodet, men får mer på kroppen, bør du også søke behandling.