De fleste tror kjøkkenet er rent. Men ekspertene avslører vaner som faktisk sprer bakterier hver dag.
Akkurat nå leser andre
Kjøkkenet er hjertet i de fleste hjem – stedet hvor vi lager mat, skravler og samles. Men bak den blanke benkeplaten skjuler det seg ofte flere bakterier enn vi aner.
Det danske magasinet Alt har snakket med to eksperter som avslører de vanligste tabbene på kjøkkenet, og hvordan du enkelt unngår dem.
For selv om kjøkkenet ser rent ut, kan det være fullt av bakterier.
Den største synderen
Én kjøkkenklut kan inneholde milliarder av bakterier hvis den ikke får tørke ordentlig.
«Det viktigste er ikke hvor ofte du bytter, men hvordan du bruker den. Skyll godt, heng den opp og vask den på minst 60 grader», sier seniorforsker Solveig Langsrud fra Nofima.
Les også
Bruker du kluten til rått kjøtt, jord eller oppkast, skal den rett i vasken, og hendene vaskes etterpå.
Dette må du vaske oftere enn du tror
Fuktige viskestykker, oppvaskbørster og håndklær er rene bakteriebomber.
«De fleste bør bytte dem oftere enn de tror, gjerne et par ganger i uka», sier ekspert Jostein Medhus.
Han minner også om at våte glass aldri bør settes i skapet med åpningen ned, for da trives bakteriene ekstra godt.
Aldri legg dette fuktig
Noe av det verste du kan gjøre, er å legge et vått skjærebrett i skuffen.
Les også
«Da samler det seg fukt og bakterier mellom brettene», sier Medhus.
Er brettet slitt, misfarget eller gammelt, bør du rett og slett bytte det ut.
Små grep som gjør en stor forskjell
Grytelapper bør vaskes jevnlig, brød kan fryses, og litt bedre rutiner på kjøkkenet gjør faktisk stor forskjell.
En tørr klut, et rent brett og et nyvasket viskestykke, så har du allerede vunnet kampen mot bakteriene.