Sola steiker, gradestokken kryper oppover, og lufta står stille. Mange nyter feriedagene utendørs – men for dyra våre kan varmen bli en stor belastning.
Ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring kan hetebølger og temperaturer over 30 grader by på alvorlige utfordringer for kjæledyr.
Kari Beate Stenseth, som er sjef for dyreforsikringer i Tryg, forteller at de ofte får inn skademeldinger relatert til heteslag og overoppheting hos hunder.
Heteslag kommer raskt og kan være dødelig. Slik avslører du faresignalene i tide.
Bilen kan bli en dødsfelle
Så fort det er over 20 varmegrader ute, kan bilen bli glovarm.
Selv om den står i skyggen, kan temperaturen innvendig bli farlig høy. Hunder dør hvert år etter å ha blitt etterlatt i bilen, advarer Tryg.
Men også lange turer i sola kan føre til heteslag. Hunder trenger vann, pauser og skygge – og gjerne en dukkert.
Slik ser du om dyret er i fare
Hunder som har fått heteslag peser voldsomt, søker kjølige gulv, sikler, har røde slimhinner og virker urolige.
De kan virke stresset, gå rastløst rundt eller forsøke å gjemme seg på kjølige steder. Dette er kroppens måte å si ifra på før det blir akutt.
Kroppstemperaturen stiger, og både hunder og katter kan bli sløve og forvirrede. I verste fall kan de få kramper eller besvime, og da haster det med å få ned temperaturen raskt.
Et tips er å dusje hunden med hageslangen og tilby kaldt vann. Mange liker også å bade, så ta dem gjerne med til vannet!
Ikke glem disse fellene
I tillegg til heteslag, advarer Tryg også mot brente poter på varm asfalt, flått, kutt og hoggormbitt. Asfalt kan bli over 50 grader i sola – det er som å gå barbeint på en stekeplate for hunden.
Bruk flåttmiddel, og test asfalten med hånden din – hvis det er for varmt for deg, er det for varmt for hunden. Flått og hoggorm finnes i høyt gress og kratt, så hold hunden i bånd og sjekk pelsen jevnlig etter tur.
Ta noen smarte grep
Sommerferien skal være fin for både to- og firbeinte.
Med noen enkle tiltak kan du unngå alvorlige skader. Pass på skygge, vann og korte turer i varmen – så får både du og dyret ditt en trygg og god sommer.