Dette skjer med kroppen hvis du spiser havregryn hver dag

16/09/2023 22:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
7 gode grunner til å spise havregrøt HVER dag.

Mange spiser havre til frokost i form av havregrøt eller havregryn med melk. Og havre – eller Avena sativa på latin – er også supersunn mat, forklarer kostholdsekspert Emma Lindblom:

"Den inneholder sunne varianter av karbohydrater, fett og proteiner som kroppen trenger for å føle seg vel. Alle tre er også av god kvalitet, noe som betyr at de er bra for deg," sier kostholdsekspert Emma Lindblom, som selv spiser havre nesten hver dag.

"Frokosten min veksler mellom havregrøt med diverse topping, kjøleskapsgrøt, havrebasert granola og havrebrød. Og når jeg går på favorittkafeen min bestiller jeg gjerne en deluxe-versjon av havregryn med müsli, nøttesmør, skummet melk og kardemomme."

7 grunner til å spise havre hver dag:

  • Senker dårlig kolesterol

Betaglukanfiber som finnes i havre kan senke dårlig kolesterol, LDL. Betaglukan danner en gelé som transporterer gallesyrer ut av kroppen, og kroppen må da produsere mer gallesyre.

For å lage gallesyre bruker leveren kolesterol, hovedsakelig LDL-kolesterol. Denne prosessen bidrar til å senke totalt kolesterol og spesielt LDL-kolesterol.

  • Bra for blodtrykket

Havre har en blodtrykkssenkende effekt, og det ser ut til å være en sammenheng mellom fibrene i havre og kardiovaskulær helse.

Visse stoffer i havre gjør det vanskeligere for det dårlige LDL-kolesterolet og fettet i blodet, triglyserid, å feste seg til veggene i blodårene. Og det nevnte beta-glukanet i havre ser også ut til å ha en gunstig effekt på høyt blodtrykk.

  • Forbedrer tarmfloraen

Studier viser at havre har en positiv effekt på mage-tarmhelsen. Dette skyldes både fibrene og de såkalte fytokjemikaliene i havre. Fytokjemikalier har en virus- og bakteriedrepende effekt og beskytter cellene våre mot betennelse og oksidasjon. Og de påvirker immunforsvaret, stoffskiftet og ikke minst tarmfloraen.

  • Forebygger flere livsstilsrelaterte sykdommer

Havre inneholder en rekke fytokjemikalier. De fungerer som en antioksidant og har anti-inflammatoriske effekter. Og det kan bidra til å redusere den kroniske betennelsen som oppstår med livsstilsrelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt og metabolsk syndrom. Sykdommer hvor det er en kronisk inflammatorisk prosess i kroppen.

  • Gjør det lettere å holde vekten

Havre holder deg mett lenger. Studier viser at personer som spiser en havrebasert frokost også generelt spiser en bedre lunsj enn andre. Forskere påpeker også at havre øker metthetsfølelsen og metthetshormoner – noe som gjør at du føler deg mindre sulten.

  • Styrker immunforsvaret

Havre ser også ut til å bidra til å utvikle, vedlikeholde og stimulere immunsystemet, slik at du er bedre rustet til å bekjempe sykdom. Dette dreier seg bl.a. om betaglukanfibrene og fibrene som har effekt på immunforsvaret.

  • Full av fullkorn

Fødevarestyrelsen anbefaler at vi spiser minst 75 gram fullkorn daglig. Og havregryn er 100 prosent fullkorn.