Disse fruktene og grønnsakene bør du aldri lagre sammen

24/11/2022 18:34

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det kan være fornuftig å koble de riktige fruktene og grønnsakene sammen inne i kjøleskapet.

Å redusere matsvinn er alltid en god idé, spesielt når noen få enkle skift hjemme kan bidra til å redusere dagligvareregninger og hjelpe miljøet.

En måte å gjøre nettopp det på? Å vite hvilke ferske råvarer som trygt kan lagres sammen – og hvilke frukter og grønnsaker som aldri bør være for nær hverandre.

Hvis du følger disse tipsene, vil du forhindre at eplene dine lukter løk, forhindre at fruktene modnes for fort, og bli kvitt fuktighet som gjør fersk salat myk.

Det skriver Marthastewart.

Hold løk borte fra epler og poteter

Til syvende og sist, å forstå hvilke typer matvarer som kan og ikke kan lagres trygt i nærheten av hverandre, vil maksimere levetiden til maten din.

"Generelt må du ikke lagre etylenfølsomme frukter eller grønnsaker sammen med frukt eller grønnsaker som produserer en høy mengde etylengass," sa John Adler, visepresident for kulinarisk på Blue Apron.

– Det beste eksempelet på dette er nok å lagre løk med epler – du ender opp med epler med løkduft! - og mer vanlig løk med poteter. Lagring av løk og poteter sammen vil fremskynde modningsprosessen på potetene, noe som får dem til å vokse. Dette gjelder også hvitløk, til tross for at både poteter, løk og hvitløk må lagres på et kjølig, mørkt sted, legger han til.

Oppbevar meloner for seg selv
Som epler og bananer produserer meloner etylen, noe som kan føre til overripening av nærliggende produkter.

Meloner lagres vanligvis best på benken din til de er modne nok til å bli spist eller lagret i forseglede pakker som beskytter selve frukten og dens nærliggende naboer i kjøleskapet.

Hold blomkål borte fra epler, kiwi og løk
Blomkål er en grønnsak som helst bør holdes borte fra de fleste frukter.

"Blomkål er veldig etylenfølsom, så det er best å ikke lagre det i samme skuff som epler, meloner, kiwi eller løk," sier Adler.

Hvis blomkålen din er i en plast- eller komposterbar pose, må du sørge for at toppen er åpen for at den skal puste. Den holder seg best i en kjøleskapsskuff med andre grønnsaker - eller på en hylle. Det samme gjelder brokkoli, kål og rosenkål, som alle er følsomme for etylen.