Sola steker, du senker skuldrene, og en kald drink frister mer enn noen gang. Men visste du at den deilige cocktailen du får servert på strandbaren i Thailand eller Vietnam, faktisk kan inneholde en dødelig overraskelse?
Metanol – også kalt tresprit – er en billig, industrikjemikalie som noen bartendere og produsenter i populære ferieland blander inn i sprit for å tjene mer penger. Problemet? Du ser, lukter eller smaker ingen forskjell. Og i små mengder kan det føre til blindhet – eller død. Det skriver VG.
Metanolforgiftning skjer særlig i feriefavoritter som Thailand, Indonesia, India, Vietnam og Filippinene. Her kan ulovlig hjemmebrent eller billig sprit være blandet ut med metanol. Ifølge Leger Uten Grenser kan så lite som 10 ml føre til permanent blindhet, og 30 ml være dødelig.
Symptomer du må ta på alvor
Det mest skumle med metanol er at du ikke merker noe før det er for sent. De første 12–24 timene kan du få hodepine, kvalme og føle deg som om du har en skikkelig hangover – men i stedet for å bli bedre, blir du verre og verre.
Etter hvert kan du oppleve synsforstyrrelser, pustebesvær, svimmelhet, kramper – og i verste fall koma eller død.
Dette skjer fordi kroppen omdanner metanol til maursyre, som er ekstremt giftig for nerver og organer. Derfor haster det å få hjelp så tidlig som mulig.
Derfor brukes metanol
Metanol blandes inn av flere grunner:
For å tjene mer på billig sprit.
Fordi alkohol er forbudt eller vanskelig tilgjengelig i enkelte land, og folk lager sin egen sprit.
Under pandemien ble metanolholdig håndsprit drukket – i Iran døde over 7.000 etter å ha trodd det var trygt.
Et globalt problem
Metanolforgiftning skjer hvert år over hele verden. I 2012 døde over 50 mennesker i Tsjekkia og Polen etter å ha drukket giftig sprit. I Libya i 2013 omkom minst 51 personer, og i Malaysia i 2018 døde 45 etter å ha drukket smuglersprit.
6 råd for tryggere drikking på ferie
Velg øl eller vin – det er sjelden metanol blandes inn i disse.
Drikk kun fra uåpnede originalflasker – ikke aksepter sprit i umerkede beholdere.
Unngå lugubre barer – shady steder er høy risiko.
Merk deg "hangover" som blir verre – det er et varsko, ikke ignorer det.
Ved mistanke – drikk vanlig alkohol igjen – alkohol fungerer som motgift mot metanol.
Kontakt Giftinformasjonen raskt – også fra utlandet, de kan veilede deg.