Du bør aldri spise disse 4 grønnsakene rå

13/07/2023 07:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er nok av rå grønnsaker som er sunt og næringsrikt å spise rå så lenge de vaskes grundig. Imidlertid er det også noen rå grønnsaker som kan være usunne og til og med farlige å spise.

Vi vet alle at grønnsaker bør være en del av et sunt kosthold. Mange, som brokkoli, paprika og gulrøtter, er mye bedre for deg når de spises rå.

Noen grønnsaker vil imidlertid gjøre deg syk hvis du koker dem feil. Så hvilken mat bør du alltid tilberede for å holde deg frisk?

Poteter

Poteter er sannsynligvis de mest kjente grønnsakene som kan være farlige når de spises rå. De inneholder solanin, som kan være dødelig med en stor nok dose. Det skriver SciTechDaily.

Du må imidlertid spise mye rå poteter for å komme i nærheten av et farlig nivå. Når det er sagt, kan du bli kvalm av å spise rå poteter, så det er alltid best å koke dem grundig først.

Kidneybønner

Kidneybønner inneholder et kjemikalie kalt fytohemagglutinin, som kan forårsake alvorlig kvalme og oppkast selv i små doser. Dette toksinet utgjør omtrent 1 % av den ubehandlede bønnen, og så få som fire eller fem kidneybønner er nok til å forårsake problemer.

Heldigvis fjerner du giften ved å koke bønnene, men du bør alltid tømme vannet etterpå for å være sikker på at du ikke spiser noe du ikke burde.

Sopp

Ok, de er strengt tatt ikke en grønnsak, men sopp er fortsatt en av de matvarene du alltid bør tilberede før du bruker. Mens de fleste butikkkjøpte sopp bare vil forårsake milde symptomer hvis de spises rå, får matlaging frem mesteparten av næringsstoffene og smaken.

Villsopp er imidlertid en helt annen sak. Med mindre du er 100 % sikker på at du vet hva du har å gjøre med, bør du ikke spise dem rå eller kokte. Det er ikke verdt risikoen.

Hyllebær

Hyllebær har absolutt sin plass i et sunt kosthold, selv om de vil skape problemer hvis du ikke koker dem først. Bærene inneholder lektiner som kan gi kvalme, oppkast og diaré når de spises rå.

Når de plukkes fra naturen, inneholder hyllebær også et derivat av cyanid, som kan være farlig i store mengder. Som med andre matvarer, fører matlaging til at giftstoffene forsvinner, og du kan spise dem trygt.

Selv om alle matvarene som er oppført kan være farlige når de spises ukokte, er det ingen grunn til å eliminere dem fra kostholdet ditt. De er alle deilige og veldig næringsrike når de tilberedes riktig, så sørg for å tilberede dem grundig slik at du kan nyte dem når du vil.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.