Grill, sol og god stemning – og sølvfolie i fleng. De fleste av oss pakker inn fisk, kjøtt og grønnsaker i aluminiumsfolie uten å tenke noe særlig over det. Men er det egentlig trygt?
Mattilsynet bekrefter at aluminiumsfolie stort sett er trygt å bruke i matlaging, men det finnes noen unntak. Folien bør ikke komme i kontakt med sure eller veldig salte matvarer, fordi slike ingredienser kan løse opp aluminium som overføres til maten.
Det betyr at den klassiske fiskepakken med sitron og tomat kanskje ikke er så genial som vi trodde. Da er det smartere å bruke bakepapir eller stekeposer i stedet. Det skriver godt.no.
Om du allerede har brukt folie med syrlige ingredienser, er det ingen grunn til panikk. Kroppen tar nemlig opp ekstremt lite aluminium fra maten, og mengdene er så små at det ikke regnes som helsefarlig.
For å være helt trygg, bør du sjekke at emballasjen er merket for matkontakt. Se etter glass- og gaffelsymbolet eller tekst som "for mat". Hvis du er usikker, kan du kontakte produsenten.
Så var det miljøet.
Aluminiumsfolie er nemlig ikke så bærekraftig. Produksjonen medfører utslipp av klimagasser, og brukt folie havner ofte i feil avfallsdunk. Den skal faktisk sorteres som metallemballasje, men husk å skylle av matrester først.
Er folien lite brukt? Rist av smulene og bruk den igjen neste gang. Eller gå for mer gjenbrukbare alternativer.