Airfryeren har tatt norske kjøkken med storm, men den tåler ikke alt. Noe av det du putter oppi kan faktisk være direkte farlig. Her er tabbene du bør styre unna.
Akkurat nå leser andre
Airfryeren har blitt et kjært familiemedlem på kjøkkenet. Den frister med mindre fett, raskere mat og sprøe resultater. Men ikke alt egner seg i denne lille vidunderboksen. Eksperter advarer faktisk mot å bruke den feil. Det skriver Express.
Ifølge brannsikkerhetsekspert Phil Turtle har det vært en økning på 57 prosent i brannrelaterte hendelser knyttet til airfryere i Storbritannia på bare ett år. Mange skyldes nettopp at folk bruker den feil, med feil mat eller for mye olje.
Her er 11 ting du aldri burde putte i airfryeren:
- Fish and chips med røre
Flytende røre fungerer dårlig. Den drypper ned, brenner seg fast og kan i verste fall starte brann. Bruk heller panering. - Gryteretter og supper
Flytende mat, som chili con carne eller bolognese, spruter og søler. Spar det til gryta eller slow cookeren. - Popcorn
De fleste airfryere blir ikke varme nok til å poppe kornene. I verste fall kan de sette seg fast i varmeelementet og kortslutte. - Bladgrønnsaker
Lettvektere som spinat og kål fyker rundt og kan svi seg i kontakt med varmeelementet. Ikke verdt risikoen. - Rå pasta og ris
Ingen overraskelse: uten vann koker ikke verken pasta eller ris. De trenger kjelen, ikke airfryeren. - Hardkokte egg
Du kan gjøre det, men du vil ikke. Resultatet blir ofte gummiaktig og lite delikat. Hold deg til kjelen. - For mye olje
Mer er ikke bedre. Maks to spiseskjeer, sier produsenten Cosori. Og unngå olivenolje – den tåler ikke høye temperaturer. - Toast
Lette brødskiver flyr rundt og kan svi seg. Det blir mer rør enn ristet. Brødristeren er fortsatt konge her. - Smeltet ost
Ost i store mengder drypper og brenner seg fast. Du risikerer både røyk og mye ekstra rengjøring. - Kjøtt med bein
Store stykker som Tomahawk-steak blir ofte ujevnt stekt. Det ser fristende ut, men kjernen kan bli rå. - Bakepapir og kjøkkenpapir
Bruker du papir som ikke tåler varme, kan det ta fyr. Aluminiumfolie er ok – så lenge det ikke blokkerer luftstrømmen.
Airfryeren er et genialt kjøkkenverktøy – men bare om du bruker den riktig. Ved å unngå disse 11 vanlige tabbene, slipper du svidd mat, røykutvikling og potensielle uhell. Neste gang du skal airfrye, sjekk hva du legger i. Det kan faktisk redde middagen – og kanskje litt mer enn det.