Du gjør det sannsynligvis for lite: Dette er hvor mange ganger du bør vaske risen din

30/07/2025 05:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ekspertene har en klar anbefaling.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

For mange er hvit ris en basisvare i hverdagsmåltider, enten det er i risretter, wokretter eller som tilbehør til middag.

Men selv om ris ser ren ut, kan den inneholde uønskede stoffer – og det er derfor du ikke bør hoppe over skyllingen.

Dette melder mediene Acanto Revista.

Ifølge flere helsemyndigheter, inkludert Helsedepartementet og EsSalud i Peru, kan hvit ris inneholde både plantevernmiddelrester og det giftige tungmetallet uorganisk arsenikk.

Ris absorberer en spesielt høy mengde arsenikk fordi den dyrkes på oversvømte åkrer, hvor metallet finnes i både jord og vann.

Derfor er det viktig å ta forholdsregler – spesielt hvis du spiser ris ofte.


Så mange ganger bør du skylle hvit ris
Eksperter anbefaler å skylle hvit ris mellom 4 og 6 ganger, eller til skyllevannet er nesten klart.

Den fjerner støv, overflatestivelse og noen plantevernmiddel- og arsenrester.

En enda mer effektiv metode er å bløtlegge risen i minst 30 minutter og deretter helle av vannet.

Hvis du vil gå et skritt videre, kan du koke risen i rikelig med vann (seks deler vann til én del ris) og helle av overflødig vann – en metode som ifølge forskning kan redusere mengden arsenikk med opptil 60 prosent.

Langvarig eksponering for uorganisk arsenikk er forbundet med økt risiko for kreft, hjerte- og karsykdommer og skade på nyrer, lever og nervesystem.

I verste fall kan plantevernmiddelrester i ris påvirke hormonsystemet og være skadelig for gravide og barn.

Læs også:

Tannlege advarer: Du må slutte med denne morgenvanen umiddelbart En anerkjent tannlege advarer folk som følger en sunn morgenvane. Vanen er dessverre lite sunt for tennene, og det kan koste et besøk til tannlegen.
Forskerne klør seg i hodet over mysterium: Hvorfor unngår røykere den fryktede sykdommen? Folk som røyker har mindre risiko for å få en bestemt fryktet sykdom. Nå har forskere lansert en ny teori som kanskje gir oss svaret.