De fleste av oss er skyldige i det – vi skjærer vekk det vi tror er ubrukelig, og sender det rett i matavfallet. Men visste du at det du kaster faktisk kan bli en av de beste delene av middagen?
Et grønt vidunder – men bare halve blir brukt
Brokkoli har blitt en fast gjest på norske middagsbord. Den grønne, krusete toppen brukes i alt fra supper og gryter til salater og ovnsretter. Enten den dampes, bakes eller wokes, passer den inn i det meste. Men den nederste delen – den lange, lysegrønne stilken – blir som regel skåret bort og kastet.
Det er ironisk, for dette er egentlig ikke matavfall. Det er mat med potensial.
En ny mattrend på sosiale medier
På TikTok og matblogger verden over deles det nå stadig flere oppskrifter som fremhever bruk av nettopp brokkolistilken. Noen steker den i soyasaus, andre lager grønnsaksfries eller blander den i gratenger og salater. Det handler ikke bare om smak, men også bærekraft og smart utnyttelse av ressursene.
En næringsbombe du ikke vil gå glipp av
Det mange ikke vet, er at stilken er spekket med vitaminer og mineraler. Den inneholder blant annet vitamin A, C, K og flere B-vitaminer, samt jern, magnesium, fiber og sulforafan – et planteforbindelse som forskes på for sine mulige kreftbeskyttende egenskaper.
Stilken er i tillegg mildere og søtere enn toppene, og har en fast konsistens som gir god tyggemotstand.
Et enkelt grep med stor effekt
Ved å bruke hele brokkolien sparer du både penger og miljø, samtidig som du får mer mat for pengene og et sunnere kosthold. Du trenger ikke være mesterkokk – skrell stilken, skjær i tynne skiver og stek lett i panna. Det er alt.
Så hva er poenget?
Neste gang du står på kjøkkenet med en brokkoli i hånda – ikke kast stilken. Det er nemlig den mest undervurderte delen av hele grønnsaken.