Når solen endelig titter frem over Norge, trekkes vanligvis grillen ut av boden, og bordet dekkes med burgere, pølser og selvfølgelig de faste følgesvennen:
Ketchup og majones.
Men midt i forberedelsene til koselige sammenkomster har en håndfull TikTok-videoer satt en stopper for appetitten til mange.
For selv om det sier seg selv at ketchup inneholder tomat, er det ikke alle som har lagt merke til hva majones faktisk består av.
Det skriver Ladbible.
Reaksjonene har ikke latt vente på seg.
Et enkelt hjemmeinnlegg hvor en bruker demonstrerer den klassiske oppskriften har fått mange til å hoppe, og noen til og med snur seg bort i avsky.
Majones er ganske enkelt laget av olje, eggeplommer, noe surt som eddik eller sitronsaft, og litt salt.
Den beskjedne ingredienslisten har gjort folk sjokkert, spesielt ved tanken på de rå eggene, som står sentralt i oppskriften.
"Hvordan er majones trygt når den inneholder rå egg?" spør en forvirret bruker i kommentarfeltet, mens en annen legger til:
"Jeg husker fortsatt hvor forrådt jeg følte meg den dagen jeg fant ut hvordan majones faktisk lages."
Blant reaksjonene går sjokk og undring hånd i hånd, og spesielt fargen reiser spørsmål, for hvordan forvandles en gul eggeplomme til den hvite kremen som smøres sjenerøst på det grillede brødet?
Forklaringen ligger i kjemi. Når ingrediensene piskes sammen, tilsettes luft og olje i eggeplommen, og emulgeringsprosessen endrer farge.
Det hele er ganske ufarlig, for eggene som brukes i dag er vanligvis pasteuriserte og dermed fri for bakterier som salmonella.
Likevel synes mange det er vanskelig å gå tilbake til favorittdressingen med samme appetitt som før. Noen har til og med skrevet at de aldri kommer til å se på majones med de samme øynene igjen.