Du kommer aldri til å drikke rett fra boksen når du har lest dette

09/09/2023 05:30

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En australsk studie vil uten tvil endre drikkevanene dine hvis du er typen som drikker rett fra boksen.

Spesielt de siste to årene med pandemi har gjort folk flest mer oppmerksomme på bakterier og hygiene.

Alle vet at du bør vaske hendene før du spiser eller lager mat, og etter å ha gått på toalettet.

Dette gir god mening, fordi det er logisk at det er mange (potensielt skadelige) bakterier til stede i forbindelse med et toalettbesøk.

Ellers i hverdagen er vi derimot avhengige av at hygienen er på plass.

Dette gjelder blant annet når du nyter en iskald boks brus eller energidrikk, selv om det ikke er noen garanti for at det ikke har vært skitt på toppen av boksen.

En studie av den australske bakteriespesialisten EarthEcco har vist at toppen av en brusboks, som berører leppene dine når du drikker, er skitnere enn et toalettsete.

I studien måles RLU og et objekt anses som rent hvis det er under 30 RLU, mens det regnes som skittent hvis det er over 135 RLU, og det må sies at hermetisert brus ofte er skitten.

Studien viste at en vanlig brusboks målte 1146 RLU. Til sammenligning måler et gjennomsnittlig toalettsete 980 RLU.

– Det sjokkerte meg at brusboksen var skitnere enn et toalettsete. Det er nesten bedre å drikke direkte fra toalettskålen enn fra en boks, sa Jake Tyson, administrerende direktør i EarthEcco, og lovet å aldri drikke rett fra en brusboks igjen.

Noen av bakteriene som EarthEcco fant  på  brusen på boks, var koliforme stoffer, som normalt finnes i avføring og som ifølge Statens Serum Institut er «blant de vanligste årsakene til bakterielle infeksjoner».

Neste gang du vil nyte en fin boks brus eller energidrikk, anbefales det at du drikker fra et glass eller med et sugerør i stedet for direkte fra boksen. Eventuelt kan du drikke fra toalettet - det er renere.