Du må holde denne delen av kroppen ekstra varm for å redusere risikoen for å bli syk

15/11/2023 17:00

redaktion

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan ikke nødvendigvis forhindre det, men du kan redusere risikoen betraktelig!

Vi er alle kjent med det velkjente rådet om å kle seg varmt når det er kaldt i været. Ikke bare kan det være en ubehagelig opplevelse å bevege seg ute i for lite klær, men for mange av oss handler det også om å unngå å bli syk.

Virus trives i kulde, noe som øker risikoen for å pådra seg forkjølelse, influensa eller andre uønskede sykdommer.

Det er faktisk også slik at virus trives i en kjølig kroppstemperatur. Selv om vi ikke nødvendigvis når lufttemperaturnivåer, er lavere kroppstemperatur en risikofaktor for sykdom.

Går inn gjennom luftveiene

Virus og bakterier kommer vanligvis inn i kroppen gjennom luftveiene, spesielt nesen eller munnen. Dette er uheldig, da nesen lett blir kald når vi er ute.

Faktisk letter en kald nese virusets reproduksjon og penetrasjon i kroppen. En tett nese kan også føre til redusert blodgjennomstrømning, påvirke immunsystemets funksjon og dermed øke risikoen for sykdom.

Selv om skjerf, hansker og luer er viktig, er det avgjørende å holde nesen varm for å redusere risikoen for sykdom.

Føttene spiller også en rolle

Professor og overlege ved Rigshospitalet, Bente Klarlund, påpeker overfor TV 2 at selv om nesen bør være førsteprioritet når det gjelder å holde seg varm, bør man også tenke på den motsatte enden av kroppen.

Temperaturen på føttene er også viktig for å unngå sykdom. En studie fra Senter for forkjølelse har vist at personer som senket føttene i kaldt vann hadde en høyere forekomst av forkjølelse sammenlignet med en kontrollgruppe.

Det er derfor viktig å ha egnet fottøy for å minimere risikoen for sykdom når du er i kulda.

Det er ikke mulig å beskytte seg helt mot sykdom, men ved å følge disse tipsene kan du øke sjansene for å klare deg gjennom vintermånedene uten å havne under dynen.

Husk også de velkjente hygienerådene, inkludert hyppig håndvask og mulig bruk av hånddesinfeksjon, som vi ble oppmerksomme på under korona-pandemien!

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.