Du stabler dem og 6 andre feil: Det ødelegger gryter og panner

29/02/2024 11:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Skribenten må erklære seg skyldig i 5 av de 7 feilene...

Vi behandler ikke alltid gryter og panner med så mye kjærlighet eller omsorg som vi burde; Ofte antar vi bare at de er robuste nok til å håndtere ethvert scenario. Men med feil behandling kan du lett skade beleggene og dermed forkorte levetiden til selv de dyreste og mest robuste gryter og panner.

Hvordan du best behandler, rengjør og bruker gryter og panner vil variere avhengig av hvilken type du har.

De beste støpejernsgrytene er for eksempel et helt annet ballspill sammenlignet med panner med mer delikate non-stick belegg eller til og med gryter i rustfritt stål. Og å være bevisst på hvordan du får det beste ut av den typen du har er avgjørende.

Ekspertene på Tom's Guide har samlet de syv vanligste feilene som ikke bare reduserer ytelsen til gryter og panner, men som ganske enkelt kan risikere å ødelegge dem.

1. Du kaster dem i oppvaskmaskinen

Selv om du har en av de beste oppvaskmaskinene og gryter og panner hevder å være oppvaskmaskinvennlige, vil de fleste fortsatt ha nytte av å bli håndvasket i stedet.

Oppvaskmaskiner og oppvaskmidler kan være ganske aggressive. Bevegelsen av vann inne i en oppvaskmaskin kan føre til at ting beveger seg rundt mens du vasker; I noen tilfeller kan denne omrøringen flislegge eller slite ut beleggene inne i gryter og panner.

For å forlenge levetiden til gryter og panner, vær så forsiktig som mulig når du rengjør, unngå skraping, og prøv å ikke bruke harde slipende børster og svamper for å fjerne faste rester.

Og for støpejernspanner og gryter, begrens mengden oppvaskmiddel du bruker.

2. Du stabler dem

Gryter og panner selges ofte i sett som kan stables, designet for å minimere mengden lagringsplass de trenger. Men over tid vil stabling av dem føre til riper og slitasje på de indre beleggene, noe som reduserer levetiden til pannene dine.

Hvis du trenger å stable dem, legg til et beskyttende lag mellom hver av dem for å begrense skaden. Eller bare bruk papirservietter eller firkanter av stoff kuttet for å passe - alt som gir et lag med demping og beskyttelse for å forhindre at de klør hverandre.

3. Du bruker feil verktøy

Non-stick og emaljebelagte gryter og panner kan lett bli skadet av metallredskaper. Hold deg til silikon-, tre- eller plastredskaper for å unngå å skade belegget.

Hvis du virkelig vil kunne bruke metallredskaper, bør du ha gryter og panner i rustfritt stål. Rustfritt stål er et veldig slitesterkt materiale som tåler bruk av metallredskaper, men husk at det ikke har noen non-stick egenskaper.

4. Du bruker ikke lokket

Enten du koker poteter, pasta eller lager en solid lapskaus, vil det å holde lokket på varmen øke tilberedningen av de fleste matvarer.

Dette betyr at du kan skru ned oppvarmingsnivået på kokeplaten og spare penger på gass eller strøm.

I tillegg vil matlaging med lokk på forhindre at kjøkkenet damper og bidra til å holde kondens i sjakk.

5. Du bytter dem ikke ut

Hvis de indre non-stick-beleggene i gryter og panner ikke lenger gjør jobben sin, og du ender opp med å måtte suge pottene dine i timevis for å skrape av alle de fastsittende eller brente matrestene, er det sannsynligvis på tide å investere i nye.

På samme måte er smeltede håndtak eller skjeve bunner som betyr at gryter og panner ikke lenger er stabile på kokeplaten, begge et tegn på at det er på tide å droppe de gamle redskapene og erstatte dem.

6. Du velger feil gryter og panner til kokeplaten

De fleste gryter og panner fungerer godt med en gasskomfyr, men sørg alltid for at de sitter sikkert på støttene. Omvendt krever induksjonstopper kompatible gryter og panner som er magnetiske, ellers vil kokeplaten ganske enkelt ikke fungere.

Hvis du har noen form for glassplate, kan den bli riper av noen av de tyngre støpejernspannene, så det er best å unngå disse hvis det er tilfelle.

Eller, hvis kokeplaten din er spesielt ineffektiv og treg å varme opp, kan det være lurt å unngå veldig tykke, tunge gryter, som også tar lang tid å varme opp.

7. Du heller kaldt vann på en varm panne

Det er ganske vanlig at folk heller kaldt vann over en varm panne på slutten av matlagingen, og tror at avkjøling av varme panner raskt er en god sikkerhetspraksis - for å begrense utilsiktede forbrenninger på kjøkkenet. Og ja, det er nok av logikk i dette.

Men når det gjelder å ta vare på pannen, er dette et nei-nei. Den plutselige og ekstreme temperaturendringen kan forårsake termisk sjokk, som i noen tilfeller kan vri eller til og med ødelegge pannen.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.