Det ser kanskje uskyldig ut. Men det mest bakteriefylte stedet på kjøkkenet ditt er faktisk noe du aldri tenker på å vaske.
Akkurat nå leser andre
Vi snakker ikke om skjærefjøla. Ikke vaskekluten. Ikke en gang kranen. Det verste bakterie-reiret? Lysbryteren.
Den skjulte bakteriebomben
Kjøkkenet er hjemmets travleste rom. Her lages det mat, folk kommer og går, og alt blir tatt på. Men midt i alt dette styret er det ett punkt alle tar på, men ingen rengjør: lysbryteren. Det skriver Tasting Table.
Den ser kanskje ren ut, men den brukes konstant av alle i husholdningen. Og gjerne midt i matlaginga, med hender som har tatt på rått kjøtt, skitne poser eller skrell. Dermed samles det bakterier der som lett spres videre til mat, redskaper og hender.
Eksperter har funnet alt fra salmonella til E. coli på lysbrytere. Og i et fuktig kjøkkenmiljø med matrester og høy aktivitet, har bakteriene perfekte forhold til å formere seg.
Heldigvis er løsningen enkel
Den gode nyheten? Det tar deg under ett minutt å fjerne bakteriene fra lysbryteren.
Les også
Skru av lyset, ta en mikrofiberklut eller en antibakteriell serviett, og vask over. En mild desinfiserende spray eller litt eddik og vann fungerer fint. Du trenger ikke skrubbe – det viktigste er å huske å gjøre det regelmessig.
Du kan til og med legge det inn som en fast del av ukesvasken, eller ta det samtidig som du vasker benken. Det er en liten handling som kan ha stor effekt.
En liten detalj som kan stoppe sykdom
Det handler ikke bare om renslighet – men om helse. Ved å vaske lysbryteren jevnlig, kan du faktisk stoppe spredning av bakterier før de havner på middagstallerkenen.
Neste gang du tar i den lille bryteren på veggen, husk: Du har kanskje akkurat tatt på det skitneste stedet på hele kjøkkenet.
Og når det er så lett å fikse? Da finnes det ingen unnskyldning lenger.