Ekkelt sannhet om din gamle pute

22/06/2022 14:34

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Privat
Foto: Privat
Når skiftet du pute sist? Ifølge en lege er det flere gode grunner til å bytte den ut regelmessig.

En lege har avslørt hemmeligheten til de gule flekkene som kommer på puter. Samtidig understreker han også at det er et tegn på at det er på tide å kjøpe en ny pute.

Dr Karan Raj, en kirurg i Storbritannia, har samlet så mange som tre millioner følgere på nettstedet for sosiale medier TikTok, hvor han deler videoer om medisin, vitenskap, medisinsk rådgivning, etc. Det skriver News.com.au.

Blant annet svarte han også på spørsmål om søvnforhold, gitt en forklaring på placeboeffekten og forklarte hvorfor kjemo forårsaker hårtap.

Han har også delt en video med tittelen 'Change Your Pillows'. Det er en av videoene hans som har hatt stor effekt på seerne, hvorav flere har erklært at de har blitt "sjokkert".

"Du må bytte puter minst annethvert år," forklarer han i videoen.

"Den gjennomsnittlige personen mister omtrent fire kilo hud hvert år. Det meste ender opp på sengen eller puten. Det er som en fest for mikroskopiske støvmidder."

Han forklarte deretter at en støvmide har abføring omtrent 20 ganger om dagen. Det blir mye når det multipliseres med de mange hundre kvalene som bor i puten din.

"En opphopning av avføring fra støvmidd kan forårsake problemer med pust og symptomer på allergier."

Legen forklarte også mysteriet rundt de gule flekkene, som utvikler seg på puter over tid. Her avslørte han at det skyldes opphopning av svette og olje fra kroppen din.

"Denne fuktigheten kan forårsake både mugg og bakterier," sa han.

Til slutt delte han også et enkelt triks som du kan bruke til å teste om puten din må byttes ut.

"Hvis du kan brette puten i to og den ikke spretter tilbake selv, er puten ferdig," sier han i videoen.

"Det bidrar ikke lenger til å holde nakken og ryggen i riktig posisjon, noe som kan forårsake nakke- og skuldersmerter."

Videoen har blitt sett mer enn 1,2 millioner ganger siden den ble delt i februar. Det vitner om det faktum at mange bryr seg om søvn og sovemiljø.

I kommentarfeltet uttrykte mange at de hadde 'puter eldre enn seg selv', mens andre skrev: "Jeg skulle ønske jeg ikke hadde sett denne videoen."

"Å, det er derfor det er vanskelig å puste," skrev en annen, mens en tredje skrev: "Jeg har brukt den samme puten i 11 år."

"Egentlig ikke det jeg ønsket å se før jeg la meg i sengen med min 20 år gamle pute. Jeg vet det er ille, men jeg trenger det," sa hun.

Andre spurte om de kunne vaske putene sine eller om putevar gjorde en stor forskjell. I tillegg var det også flere brukere som innrømmet at de hadde brukt legens triks for å sjekke om putene deres var klare for utskifting.