Ekspert advarer: Det er derfor du ikke må spise brent brød

30/11/2023 11:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selv om det ville være et ganske dumt trekk når det kommer til de fleste matvarer, foretrekker mange å få toast brent.

For å være ærlig ser jeg personlig ikke appellen ved å få toasten min til å se ut som et kull, men det er ingen tvil om at mange liker det. Men mens mange nyter litt brent toast først om morgenen eller som en bit av kveldsmat før sengetid, har eksperter advart om farene ved å gjøre det. Det skriver Unilad.

Du tenker sikkert «hvordan i all verden kan toast sette meg i fare», vel det er alt takket være Maillard-reaksjonen, noe som finner sted ved en varme på rundt 120°C.

"I prosessen skapes hundrevis av forskjellige smaksforbindelser," forklarer Science of Cooking.

"Disse forbindelsene brytes ned igjen for å danne enda flere nye smaksforbindelser og så videre. Hver type mat har et veldig særegent sett med smaker som dannes under Maillard-reaksjonen."

Problemet med denne reaksjonen kommer fra en aminosyre kjent som asparagin, som finnes i poteter, brød, frokostblandinger, kjeks og kaffe.

I en studie utført av forskere i Sverige tilbake i 2002, ble det oppdaget at Maillard-reaksjonen tar asparagin og produserer et stoff kjent som akrylamid.

Vel, dette stoffet, som dannes når vi brenner toastbrennere, er merket som 'svært giftig' ifølge CAMEO Chemicals.

I utgangspunktet er akrylamid ikke veldig bra for oss, og forårsaker potensiell skade på nervesystemet vårt, og langvarig eksponering for det kan til og med øke noens risiko for å utvikle demens.

Federica Laguzzi, assisterende professor i kardiovaskulær og ernæringsepidemiologi ved Institutt for miljömedisin ved Karolinska Institutet i Sverige, sa til BBC Future:

"Akrylamid passerer gjennom alt vev, inkludert morkaken, fordi det har lav molekylvekt og er løselig i vann."

Så er det risiko for kreft, med høye nivåer av akrylamid som har vist seg å øke et dyrs sjanser for å utvikle sykdommen.

Å måle den risikoen hos mennesker er en annen historie, som Rashmi Sinha, en seniorforsker ved National Cancer Institute, sa til Inverse:

"For å virkelig si at dette forårsaker kreft, må du gjøre kliniske studier. Men du kan ikke gjøre kliniske eksperimenter med ting som er mulige kreftfremkallende."